Expeditio Kotor – “Tradicionalni materijali i tehnike gradnje u Boki Kotorskoj”

 

Expeditio Kotor

 

NVO Expeditio iz Kotora organizuje Radionicu o upotrebi krečnih maltera, koja će se održati 18-20. novembra 2016.  u Kotoru i Perastu.

Radionica se organizuje u okviru projekta “Tradicionalni materijali i tehnike gradnje u Boki Kotorskoj” koji finansira Headley Trust Fondacija iz Velike Britanije. Cilj ovog projekta je povećanje znanja i svijesti o korišćenju tradicionalnih materijala, zanata i tehnika gradnje prilikom restauracije i održavanja objekata kulturne baštine, a u skladu sa savremenim izazovima. U fokusu ovogodišnjeg dijela projekta je upotreba krečnog maltera u procesu resaturacije.

Radionica o upotrebi krečnih maltera će se sastojati iz dva dijela:

– U petak 18. novembra 2016. u Kotoru, u crkvi Sv. Pavla, će se održati stručna radionica na kojoj će se predstaviti dosadašnja iskustva vezano za upotrebu krečnih maltera u Crnoj Gori, kroz prezentacije pristupa, istraživanja i radova, kao i obilazak lokaliteta u Kotoru. Takođe, na radionici će se predstaviti i iskustava na ovom polju iz regiona. Učesnici radionice će biti eksperti iz oblasti zaštite kulturne baštine, kao i oni koji se kroz svoj rad sreću sa upotrebom krečnih maltera. Predviđeno je da se na radionici otvori diskusija o izazovima vezanim za upotrebu krečnih maltera, i definišu smjernice za dalje aktivnosti. Radionica će se održati u terminu 09:30-17:00 h. 

– U subotu 19. novembra 2016. u Perastu će se, nakon obilaska izabranih primjera u Perastu i demonstracije pripreme krečnog maltera od živog kreča organizovati i praktičan rad na održavanju fuga palate Bronza kroz upotrebu tradicionalnih tehnika i materijala.

Dodatne informacije o projektu mogu se naći na veb sajtu Expeditio www.expeditio.org.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =