Fakultet dramskih umjetnosti predstavlja zbornik o identitetu na sajmu knjiga u Podgorici

 

univerzitet-crne-gore-logo

 
 

Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore predstaviće na Drugom internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici zbornik radova „Crnogorske studije kulture i identiteta“. Prezentacija je zakazana za 6. oktobar 2016. godine, sa početkom u 19 sati, u Galeriji diplomatske kule u Kapital plazi.

crnogorske-studije-kulture-i-identitetaZbornik radova „Crnogorske studije kulture i identiteta“, rezultat je istraživačkog projekta Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore „Umjetnička i medijska produkcija u funkciji stvaranja crnogorskog kulturnog identiteta“, koji je pomognut Programom podrške naučnoistraživačkim projektima i finansiran od strane Ministarstva nauke i Ministarstva kulture.

Zbornik su uredili red. prof. Radmila Vojvodić i vanr. prof. mr Janko Ljumović, a recenziju radova objavljenih u zborniku potpisuju red. prof. dr Milena Dragićević Šešić (Fakultet dramskih umetnosti – FDU Beograd) i vanr. prof. dr Barbara Orel (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo – AGRFT Ljubljana).

Eseje, istraživanja i radove potpisuju: Radmila Vojvodić „Crnogorski kulturni identitet: Izlazak iz unutrašnjeg egzila“, Janko Ljumović „Crnogorsko narodno pozorište u traganju za redefinicijom crnogorskog kulturnog identiteta: Estetski i emancipatorski aspekti savremene repertoarske politike“, Sehad Čekić „Crnogorski film: U potrazi za nacionalnim stilom“, Jelena Mišeljić „Medijalizovana Crna Gora: Divlja ljepota i romantične lutalice“, Vuk Vuković „Identitet kao kreativna interakcija: Promocija Crne Gore u novim medijima“, Jelena Martinović Bogojević „Identitetski kodovi u crnogorskoj muzici: Od upotrebe foklornih elemenata do savremenog izraza“, Edin Jašarović „Made in Montenegro: Identitet crnogorskih gradova na globalnom tržištu kreativne ekonomije – strategije razvoja“, Milica Nikolić „Nematerijalno nasljeđe kao snažan oslonac kulturne identifikacije“, Živko Andrijašević „Prizori iz života nacija u Crnoj Gori“, Boban Batrićević „Crnogorska kulturna istorija: Metodologija za istoriografska istraživanja“, Adnan Čirgić „Crnogorski jezik: Jedan od činilaca crnogorskog identiteta“ i Dejan Lučić „Manastir Ostrog: Prekrojeni krajolik“.

Iz recenzija izdvajamo:

Autori dosledno zastupaju ideju o potrebi stvaranja javnih politika i institucionalnih okvira koji će raditi na oblikovanju, »produkovanju«, konstrukciji crnogorskog nacionalnog kulturnog identiteta, promišljajući i analizirajući trenutno stanje odabranih kulturnih i stvaralačkih aktivnosti. Interesantan za čitanje, provokativan po stavovima, polemički unutar ključnih tema koje iznosi, Zbornik je svakako dragocena građa za otvaranje ključnih pitanja i široku društvenu debatu o temeljima na kojima dalje treba graditi kulturnu politiku i održivi društveni razvoj u kojem će se svaki građanin i svaka zajednica osećati ravnopravnim učesnikom. (Milena Dragićević Šešić)

Zbornik sadrži pregled cjelovitog istraživanja i detaljnog preispitivanja kompleksnih relacija između istorijskih, kulturnih, geopolitičkih i produkcijskih činilaca, u kojima se stvarala crnogorska kultura i identitet.

U doba intenzivnih globalizacijskih procesa, transnacionalnih i transkulturnih integracija, koje brišu karakteristike i razlike pojedinačnih nacionalnih i kulturnih prostora, to je pitanje posebno aktuelno.

Odabrane studije detektuju problematiku identiteta u savremenoj multikulturalnoj, multinacionalnoj i multikonfensionalnoj Crnoj gori. Interdisciplinarnim pristupom autori oblikuju temeljno djelo u području kulturnih i medijskih studija, koje nije namijenjeno samo stručnim krugovima u polju društvenih nauka, umjetnosti i produkcije kulture nego i široj javnosti. (Barbara Orel)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + one =