Fakultet dramskih umjetnosti proslavlja 30 godina rada


Pod okriljem Univerziteta Crne Gore, koji ove godine slavi jubilej – 50 godina postojanja, Fakultet dramskih umjetnosti na  Cetinju  počeo  je  sa  radom  studijske  1994/95. godine, kao odsjek u okviru Fakulteta likovnih umjetnosti, te ove godine proslavlja 30 godina rada.

Nekadašnji studenti FDU-a danas su istaknuti glumci, režiseri i producenti, čija karijera svjedoči o snazi i uticaju obrazovanja na ovom fakultetu. U novoj studijskoj godini Fakultet dramskih umjetnosti otvara vrata za oko 35 novih studenata na tri programa: Gluma, Drama i pozorište te Film i mediji. Kroz ove studijske programe, FDU nudi jedinstvenu priliku talentovanim kandidatima za ulazak u svijet umjetnosti.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti ukazuju da je za uspjeh na ovom fakultetu, važan talenat, ali da su jednako važni i radoznalost, rad na sebi, iskrenost prema sebi i informisanost počev od priprema za prijemni ispit.

Što se tiče pripreme za prijemni ispit, FDU pruža jasne smjernice i strukturu prijemnih ispita za svaki od programa. Kandidati su ohrabreni da pokažu svoj talenat i kreativnost kroz praktične zadatke i razgovore sa ispitnom komisijom. Sve potrebne informacije o literaturi i pripremama za prijemni ispit  FDU pruža na svojoj web stranici kako bi kandidati bili spremni.

Na FDU-u, studenti odmah ulaze u stvaralački proces i primjenjuju naučeno kroz rad sa profesorima koji podstiču razvoj njihovih talenata na najbolji mogući način. U okruženju punom kreativnih pojedinaca, svakodnevno se dešavaju interesantni događaji, kao što su performansi na ulicama Cetinja, gostujuća predavanja istaknutih umjetnika, premijere studentskih predstava i projekcije filmskih ostvarenja studenata.

Studiranje na FDU-u pruža mogućnost javnog predstavljanja umjetničkog rada već tokom studija, a često se dešava da studenti dobiju angažmane u profesionalnim projektima. Osim toga, imaju priliku da se upuste u međunarodnu scenu, što predstavlja veliki podsticaj za umjetnički razvoj.

FDU je takođe posvećen umrežavanju sa srodnim fakultetima i institucijama. Članstvo u Međunarodnoj mreži visokoškolskih ustanova za izvođačke umjetnosti omogućava studentima da se povežu i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz drugih dijelova svijeta.

Nakon završetka studija, mogućnosti za zaposlenje su raznovrsne. FDU ima živu umjetničku produkciju koja pruža mogućnosti za angažman u pozorištu, medijskim kućama, marketinškim agencijama i filmskim projektima. Alumni FDU-a su istaknuti glumci, režiseri i producenti koji svjedoče o kvalitetu obrazovanja koje se pruža na ovom fakultetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 9 =