Fakultet likovnih umjetnosti UCG ima saradnju sa 14 evropskih univerziteta

Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore ima saradnju sa 14 umjetničkih fakulteta i univerziteta Evropske Unije.

„To je mjerljiv rezultat rada na akademskoj mobilnosti, jednoj od glavnih prioriteta u procesu internacionalizacije“, saopštio je dekan FLU Ratko Odalović.

„U okviru ovih partnerstava obezbijedili smo veliki broj stipendija za mobilnost kako studenata tako i nastavnog osoblja. Poseban akcenat je na mobilnosti, imajući u vidu benefite koje podrazumjeva, a to je da umjetnici produciraju ili prezentuju sami svoj rad, eksperimentišu, inoviraju, sarađuju, upoznaju druge umetnike i grade/šire profesionalne mreže“, kazao je dekan Odalović.

Fakultet se, dodaje on, uvijek mogao pohvaliti razvijenom međunarodnom saradnjom u smislu projekata, izložbi, gostovanja eminentnih predavača i umjetnika.

Poseban pomak u nastavi su, smatra dekan Odalović, prostorni kapaciteti nove zgrade, kao i savremenija i naprednija tehnološka oprema neophodna za nastavni proces i umjetničko istraživački rad.

„Novi prostor će po prvi put ponuditi adekvatne uslove za realizaciju umjetničkog rada kakvi postoje u najrazvijenijim zemljama kada je u pitanju kulturno umjetnički i pedagoški sistem“, istakao je dekan Odalović.

To je, dodaje Odalović velika prilika, ali i odgovornost za sve nas da radimo na poboljšanju nastavnih metoda, mjerenju i unapređenju kvaliteta umjetničkog obrazovanja. Domaćim i gostujućim studentima se sada nudi mogućnost da razviju i realizuju svoje umjetničke projekte u skladu sa najsavremenijim standardima.

„Posebna prednost će biti organizacija programskih i vannastavnih aktivnosti koje bi doprinijele većoj vidljivosti fakulteta i omogućile bolju komunikaciju sa širom javnošću. Ovo će poboljšati status fakulteta i učiniti ga otvorenijim za buduće studente i buduća partnerstva“, smatra Odalović.

Fakultet likovnih umjetnosi u narednom periodu će pripremati novi master program koji će biti afirmisan na nacionalnom i međunarodnom nivou, sa ciljem da dostigne poseban nivo kvaliteta koji će, nastavnim planom, biti privlačan i studentima iz regiona.

Fakultetu predstoji i novi reakreditacioni ciklus, u okviru kojeg će se, na pripremama budućeg programa raditi u saradnji i konsultacijama sa svim profesorima ovog fakulteta, a posebno važnu ulogu će imati i studenti čije mišljenje treba da utiče na kreitanje nastavnih planova.

„Volio bih da na budućim nastavnim planovima radimo zajedno tako što će svako dobiti priliku da predstavi svoju viziju razvoja i da doprinose formiranju nove strategije u okviru svog odsjeka“, poručio je dekan Odalović.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =