Faruk Međedović – Martin Luter između bljeska munje na Štoternhajmskom polju i Kuranske nadnaravne objave o gromu


Poštovani pośetioci, veoma brzo nakon prvog teksta Faruka Međedovića o Milmanu Parryu, i Avdu Međedoviću, objavljujemo i drugi rad interesantnog sadržaja pod nazivom “Martin Luter između bljeska munje na Štoternhajmskom polju i Kuranske nadnaravne objave o gromu”.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa našeg portala i njihovo dalje reprodukovanje u drugim medijima, bez odobrenja autora.
BILJEŠKA O AUTORU

Međedović Faruk je rođen u Bijelom Polju, 1957 godine. Studije pravnih nauka je završio na sarajevskom  Pravnom Fakultetu. Nakon diplomiranja, izvjesno vrijeme je obavljao poslove pravnog referenta, u sveznoj upravi carina u Beogradu. Početkom devedesetih godina, prošloga vijeka, u rodnom Bijelom Polju, kao osnivač i direktor kulturnog centra “Avdo Međedović – Milman Parry”, bio je ujedno i organizator internacionalnih    književnih susreta “Avdo Međedović”. U, isto vrijeme, bio je predsjednik ogranka Federalističkog zelenaškog pokreta za Bijelo Polje. Od 1997. godine, živi i radi u saveznoj njemačkoj pokrajini Bremen. Angažovan je u saveznom odjelu za strance. 

Prozu, eseje i poeziju, objavljivao je do sada, na njemačkom, kao i u “Avliji”, u Crnoj Gori i u zagrebačkom Beharu. Pri kraju je prevoda romana, na njemačkom, a čiji će izdavač biti “FISCHER”, iz Frankfurta, jedan od najpoznatijih evropskih izdavača. MARTIN LUTHER IZMEĐU BLJESKA MUNJE NA  ŠTOTERNHAJMSKOM POLJUIKURANSKE NADNARAVNEOBJAVEO GROMU

Događaj koji je duboko promijenio Lutherov život dogodio se 2. jula 1505. u Stotternheimu.   Šta je zapravo dovelo do toga, da se ambiciozni  student prava pretvori u poniznog monaha koji traži Božju milost.

Luter je studirao pravne nauke, na Univerzitetu u Erfurtu, osnovanom, 1392. godine, inače  jednom od najvažnijih njemačkih Univerziteta u to vrijeme. Ovo je možda razlog zašto je Lutherov otac  odabrao  ovu  lokaciju  za  svog  sina.  Nakon   što se   je   2. jula 1505vraćao  iz posjete svojim roditeljima, zatekla ga je  teška oluja. U blizini ga je skoro  udario grom i on je čak bio bačen na zemlju zbog  pritiska vazduha. U tom trenutku  je  obećao   Svedržitelju i Tvorcu Veličanstvenoga Svemira:  “Želim da postanem monah.”

Luther je kasnije svojim kolegama, komentarisao ovaj događaj nekoliko puta. Na gnjev svojih roditelja, on se pridružuje prosjačkom redu Augustinaca u manastiru  Erfurt. –  

Ostaće zauvijek misterija, da li je Martin Luther, prije ili poslije, tog sudbonosnog trena, kada mu  je Svevišnji, poštedio život, te odagnao gromove, koji su se bili ustremili, ka  njemu, ikada pročitao, poglavlje iz Kurana,  (–13. Ar-Ra’d – Grom – KUR’AN)


KOMPLETAN RAD MOŽETE PROČITATI, AKO KLIKNETE NA SLIKU MARTINA LUTERA


Objavljena ilustracija Martina Lutera je umjetničko djelo objavljeno u njemačkom dnevnom listu, Welt.de, a autor je Ferdinand Pauweis (1830-1904).