FCJK Cetinje – Pobjedničkom motivacijom ka internacionalnoj slavi

 

 

Plakat za predavanje na FCJK

 

Fakultet za crnogorski jezik i književnost s Cetinja i Crnogorski akademski književni krug organizovaće u četvrtak, 14. aprila, u 13 sati u Slušaonici broj 1 razgovor predśednika Stručnoga savjeta crnogorske vaterpolo reprezentacije Petra Porobića i vaterpoliste Nikole Janovića sa studentima, profesorima i gostima FCJK. Porobić i Janović govoriće prisutnima o počecima i decenijskome putu crnogorske vaterpolo reprezentacije, o pobjedničkoj motivaciji i fenomenu koji je Crnu Goru svrstao u red razvijenih sportskih zemalja, a medijator razgovora biće profesor na FCJK doc. dr Vladimir Vojinović.

 

Petar PorobicPetar Porobić rođen je 1957. godine. Diplomirani je pravnik. Bio je 11 godina član vaterpolo kluba u Kotoru i član mlade jugoslovenske vaterpolo reprezentacije. Od 1981. godine obavlja poslove vaterpolo trenera, najprije u „Bečeju“, potom u ženskoj vatrepolo reprezentaciji, od 1997. godine u „Jadranu“, a od 2005. godine u reprezentaciji Srbije i Crne Gore. Nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine realizovao je projekat formiranja crnogorske vaterpolo reprezentacije. Vodeći stručne timove klubova i reprezentacija Porobić je osvojio brojna sportska odličja, među kojima i ona za prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2005, prvo mjesto u Svetskoj ligi i Svjetskom kupu, dok je Crnoj Gori 2008. godine donio titulu evropskoga prvaka. Sredinom 2015. godine izabran je za predśednika Udruženja svjetskih trenera.

 

Nikola JanovicCrnogorski olimpijac i dugogodišnji kapiten crnogorske vaterpolo reprezentacije Nikola Janović rođen je 1980. godine u Kotoru. Od 1994. do 1998. godine bio je član kotorskoga „Primorca“, dvije godine bio je član „Crvene zvezde“, potom „Bečeja“, opet „Primorca“, „Jadrana“, „Posilipa“… Do obnove crnogorske nezavisnosti bio je član vaterpolo reprezentacije SCG, a potom crnogorske vaterpolo reprezentacije. Sa klubovima i reprezentacijama osvojio je brojne titule i priznanja, od kojih su najznačanije tri zlatne medalje sa svjetskih i evropskih prvenstava.