Feđa Pavlović – Treba li Crkva da se bavi politikom?


Poštovani pośetioci, objavljujemo autorski tekst (esej) pod nazivom Treba li Crkva da se bavi politikom?. Riječ je o osvrtu autora Feđe Pavlovića na pitanje sekularizma u Crnoj Gori i učešća crkve u crnogorskoj politici. Uvažavajući značaj teme i pristup analizi iste, kao i njen doprinos razumijevanju procesa u crnogorskom društvu, smatramo da je dobro da se ova tema osvijetli i prikaže iz različitih uglova.

Feđa Pavlović je filozof i politički teoretičar, doktorand političkih nauka na Univerzitetu Ludvig-Maksimilijan u Minhenu”. Diplomirao je i magistrirao filozofiju na Katoličkom univerzitetu u Luvenu, magistrirao studije političke teorije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka u Londonu.


Feđa Pavlović


TREBA LI CRKVA DA SE BAVI POLITIKOM?

Vrijeme je da se pozabavimo pitanjem koje, u protekla četiri mjeseca, poput bauka kruži crnogorskom javnom sferom – to je pitanje značenja sekularizma i političke uloge crkve u postđukanovićevskoj Crnoj Gori.

„Vjerske zajednice su odvojene od države“, stoji u članu 14 našeg ustava. Međutim, koje su tačno implikacije odvojenosti o kojoj ova ustavna odredba govori? Kako definisati sekularizam, i šta pod tim pojmom podrazumijevaju oni koji ističu da crkva ne smije da se bavi politikom? Mogu li se odgovori na ova pitanja tražiti van domaćeg konteksta, u nekoj stranoj (francuskoj ili
anglo-saksonskoj) političkoj praksi? I ima li uopšte smisla, kad govorimo o sekularizmu, ignorisati ono što se dogodilo 30. avgusta? Ovaj osvrt je prilog raspravi na tu temu.


KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + ten =