Festival More na dlanu u Istri – Kastelova poezija u antologiji poezije o moru “U pjeni stihova”

 

Festival More na dlanu

 
 

FESTIVAL MORE NA DLANU U ISTRI

KASTELOVA POEZIJA U ANTOLOGIJI POEZIJE O MORU

 

O moru na moru, kroz poeziju, u pjeni stihova. Antologija poezije o moru, o Mediteranu, sa Crnom Gorom, kroz stiove Borisa Jovanovića Kastela.

Međunarodni pjesnički festival More na dlanu, peti po redu, održaće se od 26. do 28. maja u tri istarska grada – Puli, Rovinju i Pazinu u organizaciji Kulture snova iz Zagreba. U okviru festivalskog programa biće promovisana antologija poezije o moru U pjeni stihova koju čine pjesnici sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope. Takođe, uz omaž nedavno preminulom bosansko-hercegovačkom pjesniku Admiralu Mahiću, dio Boris Jovanović Kastel - 7programa biće posvećen romskoj kulturi. U ovom svojevrsnom libru posvećenom tradiciji, ljepoti i civilizacijskim dubinama mediteranskog mora kao neprikosnovenog simbola multikulturalizma, zajedništva i (po)etičnosti, zastupljeni su stihovi pjesnika Borisa Jovanovića Kastela čime je i crnogorsko pjesništvo adekvatno pozicionirano na mapi južnoslovenskih i književnosti Sredozemlja.

Ova i slične književne manifestacije imaju za cilj izravno povezivanje književnika na postjugoslavenskom prostoru, unaprijeđenje njihove saradnje i stvaranje boljih uvjeta za valorizaciju književnih vrijednosti u vremenu globalnih materijalističkih trendova nimalo naklonjenim umjetnosti. Festival, dakle, ima za cilj širenje prijateljstva, mira i tolerancije među narodima, rekao je hrvatski književnik i režiser Zdravko Odorčić, direktor festivala.

Kastela kritika smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije.  Objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009). Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, poljski, češki, mađarski, albanski i slovenački jezik. Zastupljen je u antologijama crnogorske, ex-Yu, slovenske i evropske poezije.

 

Foto: Zdravko Radošić