FIAT – dio projekta Chinese Theatre Showcase Panorama Tour 2016

 

 

festival-u-kini-1

 

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT jedan je od 21 festivala iz centralne i istočne Evrope čiji su predstavnici bili dio projekta Chinese Theatre Showcase Panorama Tour 2016 koji se realizovao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture NR Kine. Dvadeset šest predstavnika najznačajnijih pozorišnih festivala ali i pozorišnih instituta, akademija i teatara iz šesnaest evropskih zemalja imali su priliku da učestvuju na studijskom putovanju posvećenom kineskom teatru. Evropska delegacija je tokom petnaest dana posjetila pet kineskih gradova: Šangaj, Vužen, Guangdžou, Si’an i Peking u kojima su delegati odgledali dvanaest predstava, posjetili najznačajnije festivale, pozorišta i institucije,  upoznali se sa kulturnim radnicima i umjetnicima te na brojnim formalnim i neformalnim sastancima predstavili svoje matične festivale i organizacije i razgovarali o mogućnostima za buduću saradnju.

 

festival-u-kini-2

festival-u-kini-3

 

U Šangaju, najvećoj internacionalnoj metropoli Kine, evropski predstavnici su imali priliku da pogledaju predstave izvedene u okviru programa Shanghai International Arts Festival kao i da posjete Shanghai International Performing Arts Fair te da na njemu predstave svoje festivale. Velika je čast što je u Šangaju predstavljen i festival FIAT, prije svega imajući u vidu veliki ugled ovog sajma kao i mogućnosti za saradnju koje se rađaju između festivala i produkcija koje na istom učestvuju.

U Vuženu, “kineskoj Veneciji”, gradiću koji polako postaje svjetski poznat i u kulturnom svijetu zbog rastućeg značaja Wuzhen International Theatre Festivala, delegati evropskih festivala su se upoznali sa najnovijim teatarskim dostignućima Kine. U okviru programa festivala održan je i Central and Eastern Europe 16+1 Forum koji za cilj ima da promoviše komunikaciju između međunarodnih pozorišnih krugova na kome je predstavljen i crnogorski Festival internacionalnog alternativnog teatra.  

 

festival-u-kini-4

 

Nakon toga, delegati su posjetili Guandžou, ekonomski i kulturni centar južne Kine i staru kinesku prijestonicu Si’an. Učesnici projekta su se sastali sa predstavnicima Guangdondong Performing Arts Co. Ltd., Guangzhou Opera House i Guangdong Performing Arts Theatre, najznačajnijim kulturnim institucijama Guangdong provincije kao i sa organizatorima eminentnog Silk Road International Art Festivala koji za cilj ima da kulturnom razmjenom između istoka i zapada ponovo uspostavi put svile.

U Pekingu, glavnom gradu, političkom i kulturnom centru Kine, organizovana je posjeta najznačajnijim kulturnim institucijama National Performing Arts Center, China National Peking Opera House, National Dramatic Theatre, Beijing People’s Art Theatre ali i Penghao Theatre, koji je prvi privatni teatar u Kini.

Chinese Theatre Showcase Panorama Tour 2016 značajno je doprinio razvoju međusobnog razumijevanja između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti pozorišta. Iskorištena je prilika za promovisanje kulturne razmjene i saradnje između pozorišnih eksperata, trupa, pozorišta, festivala, predavača i istraživača sa obije strane. Putem ovog projekta učesnici su stekli jednu opštu sliku kineskog pozorišta i izvođačkih umjetnosti kao neophodnu osnovu za razvijanje buduće saradnje. Tokom petnaest dana učesnici iz Evrope su imali priliku da se upoznaju sa velikom raznovrsnošću kineskog teatra. Mnogobrojni forumi i sastanci koji su održani preduslov su za ostvarivanje buduće saradnje.

 

festival-u-kini-5

festival-u-kini-6

 

Predstavnik Crne Gore bio je Festival FIAT čiji delegat je bila Milena Đukić, PR festivala.

Ova posjeta je samo jedan od prvih koraka u budućoj kulturnoj saradnji između NR Kine i Crne Gore na području teatra. Ta saradnja predstavlja mogućnost stvaranja novih mostova između naše dvije zemlje, koji će približiti ogroman kineki prostor našim kulturnim radnicima ali i omogućiti gostovanja teatara iz ove velike zemlje kod nas. Ne sumnjamo da će otvaranje ovih novih horizonata pozitivno uticati na razvoj kulture, pogotovo pozorišta u našoj zemlji te da će saradnja iz godine u godinu biti sve intenzivnija. Veliko nam je zadovoljstvo što je FIAT prepoznat kao jedan od najznačajnijih evropskih festivala i što smo imali mogućnost da ga predstavimo na najvišem nivou kineskim pozorištima, produkcijskim kućama, festivalima, kulturnim radnicima i umjetnicima. Takođe, značajno je napomenuti i da su učvršćene postojeće veze sa ostalim evropskim festivalima koji su bili dio programa kao i da su ostvareni novi kontakti koji će u budućnosti doprinijeti razvoju našeg kulturnog prostora.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × two =