FIAT na konferenciji Evropske asocijacije nezavisnih teatara


FIAT festival u pravcu internacionalizacije svojeg djelovanja i promocije crnogorske nezavisne kulture i pozorišne scene učestvovao je sa svojim predstavnikom na dvodnevnoj konferenciji koja se na poziv Evropske asocijacije nezavisnih teatara održala od 7. – 9. juna 2023.g. u Pragu, Češka.

Ova dvodnevna konferencija održana u prepoznatljivom urbanom Centru za razvoj nezavisne kulture Vzlet u Pragu,  organizaovana je sa ciljem pospješivanja dijaloga među nezavisnim akterima kulturne scene u polju izvođačkih umjetnosti, te iz potrebe da raspravi neke od ključnih problematičnih i neuralgičnih tačaka u razvoju ovog specifičnog polja kulture. Na konferenciji učešče su uzeli predstavnici preko trideset evropskih država od kojih su pojedine i redovne članice ove prestižne međunarodne asocijacije koja je ujedno i krovna evropska mreža za komunikaciju i diseminaciju nezavisne pozorišne produkcije.

Ključne poruke učesnika konferencije bile su usmjerene u pravcu osnaživanja društvene uloge i pozicije nezavisne kulture, te posebno umjetničke pozorišne scene koja u Evropi zauzima veoma značajno i istaknuto mjesto u konceptima svih participativnih kulturnih politika evropskih država. Posebno i zato, što se u evropskom kontekstu doprinos nezavisnog pozorišta u kreiranju ukupnog repertoarskog konteksta i pozorišnog ambijenta smatra posebno značajnim iz razloga diverziteta kulturne ponude, ali i specifičnosti i slobode umjetničkog izraza i komunikacije koje evropske zemlje izuzetno cijene – vrednujući prevashodno doprinos i ulogu  nezavisnog sektora kulture u uspostavljanju održivog društvenog dijaloga.

U tom pravcu, takođe je teklo i izlaganje predstavnika FIAT-a na ovogodišnoj konferenciji, vanr. prof. dr Edina Jašarovića (dugogodišnjeg urednika Creative Industry programa na FIAT-u) koji je prvog dana konferencije u plenarnom dijelu rasprave imao priliku, prije svega da predstavi Crnu Goru, ali i sami kontekst crnogorske nezavisne kulture, kao i pitanja njenog aktuelnog statusa, dosadašnjeg razvoja, odnosno njenog stanja i uloge u razvoju crnogorskog pozorišta i crnogorske pozorišnog sistema. Pored dvodnevnih panela na konferenciji, praćenih generalnom skupštinom Evropske asocijacije nazavisnih teatara na kojoj je učestvovao i naš predstavnik, organizatori konferencije upriličili su i svojevrsni pregled (showcase)  aktuelne evropske produkcije nazavisnog pozorišta koji se u formi večernjeg programa održavao na više adresa u gradu i to u: Theatre Branik-u, Studio Alta, Divadlo Archa, i Azyl 78. pozorištu.

Kao još jedan vrijedan segment ovogodišnjeg izdanja konferencije, te susreta predstavnika nezavisne scene  i komunikacija unutar mreže, ostaju izlaganja i saopštenja predstavnika evropskih država o aktuelnom stanju nazavisne scene u Evropi, ali i u kontekstu Češke (https://www.andcr.cz/english/ ), gdje je učešće na konferenciji uzeo i aktuelni ministar kulture Republike Češke gospodin Martin Baxa, kao i predstavnici njihovog resornog ministarstva sa kojima su se u direktnoj komunikaciji razmjenjivala mišljenja o daljem razvoju i unapređenju odnosa javnih, privatnih i nezavisnih aktera u kulturi. 

Zato uz nadu da će naša nezavisna pozorišna scena i aktivne pozorišne grupe i produkcije iz Crne Gore uz aktivno učestvovanje i posredovanje FIAT festivala  uskoro postati dio evropske porodice teatara i punopravni član ove prestižne evropske asocijacije, težnje FIAT festivala, će i u narednom periodu, kao i do sada biti usmjerenje na osnaživanju aktera, međunarodne saradnje i komunikacije, te  prepoznavanja crnogorske nezavisne scene i njenih predstavnika u evropskom kontekstu kulture.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + eighteen =