FIAT – Najava programa za petak, 14.9.2018. godine

 

 

FIAT 2018 počeo je 7. septembra i trajaće do 16. septembra. Ulaz na sve predstave je besplatan, a kompletan program i sve aktuelnosti dostupne su na sajtu i mobilnoj aplikaciji za Android i iOS – Fiat festival Podgorica 2018.

 

Osmog dana festivala FIAT donosi jedinstveni mađarski duh. U okviru FIAT fokusa i u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici realizovaće se dvije predstave.

Prva predstava nosi naziv “Dobar zvuk u naletima”. Početak je zakazan za 20h i održaće se u Crnogorskom narodnom pozorištu. Po tekstu Sándor Weöres-a i u režiji Zoltán Balázs-a opera “Dobar zvuk u naletima” je savršen susret riječi i muzike. Prije Sarija, nikome ne bi palo na pamet da odabere poemu Šandora Voereša “Tema i varijacije” kao libreto za operu.

Nakon nje, predstava “Morgan i Frimen” izvešće se u 22h u KIC-u “Budo Tomović” u sali Dodest. Izvedbu, muziku, koreografiju i režiju potpisuje Ferenc Fehér. Ovo je pametan i lud plesni komad sa nekim ko je sam po sebi lutak: mali oživljeni čovjek, ime mu je Friman, zloćudnost enormna, a prijateljski nastrojen i nije baš… Malog čovjeka Morgan opisuje kao veoma živahnog, u mjeri u kojoj to postaje pokvareno. rado traži razloge da se podsmijava i u tome baš uživa.

Filmski program “Pomijeranje granica” osmog dana festivala počeće u 23h. U dvorištu Kuslevove kuće prikazaće se kratki filmovi Normana McLarena. Kanadski autor škotskog porijekla, reditelj je brojnih kratkih filmova koji su pomjerali granice. Kombinovanje slike sa zvukom, grabanje filmske trake, direktno farbanje na traku, bili su neki od metoda koje bi McLaren izabrao da ispriča priču. Urednik filmskog programa je Vladimir Vučinić.

Po završetku filmskog programa druženje se nastavlja u Kuslevovoj kući uz zvuke DJ Britney´s Tears-a!

Svjetlosna skulptura “Love is in the air” Katarine Tomašević Crawford krasi dvorište Kuslevove kuće, dok je unutrašnjost ispunjena radovima “Organika” Aleksandra Vukotića.

Prostor je obogaćen inovativnim i nesvakidišnjim radovima iz kreativne industrije: dekorativne kućne rasvjete, radovi od stakla i metala, digitalne reprodukcije slika i grafika, modni dizajn studio i druge.

Sva djela u okviru kreativnih industrija kao i likovnog programa biće izložena u toku cijelog festivala i biće na prodaji.