FIAT – Najava programa za srijedu, 12.9.2018. godine

 

 

FIAT 2018 počeo je 7. septembra i trajaće do 16. septembra. Ulaz na sve predstave je besplatan, a kompletan program i sve aktuelnosti dostupne su na sajtu i mobilnoj aplikaciji za Android i iOS – Fiat festival Podgorica 2018.

U utorak, 11.septembra, petog dana festivala je u KIC-u “Budo Tomović” po tekstu Jon Fosse i u režiji Dina Mustafića izvedena albanska predstava “Majka i dijete”. Ema Andrea i Matia Llupa tumačili su glavne uloge – majku i sina. Nakon mnogo godina odsustva, oboje tragaju za izgubljenom komunikacijom. Ono što ostaje su dva svijeta koja nijesu otvoreno komunicirala do samog kraja.

Za ljubitelje FIAT književnosti književno veče sa Božom Koprivicom pod nazivom “San, ulica, lopta” održano je u dvorištu Kuslevove kuće. Promovisane su dvije knjige Boža Koprivice: “I dečak može obećati” i “San Ulice”. Učesnici književne večeri koji su, uz Boža, dali svojoj doprinos da ova noć bude kvalitetna i opravda očekivanja su: Balša Brković, Brano Milačić, Đorđe Kustudić i Ana Vujošević. Po završetku književne večeri druženje se nastavilo u Kuslevovoj kući uz dobre zvuke FM Mirde.

Šestog dana FIAT-a, 12. septembra s početkom u 12h u Kuslevovoj kući organizovan je FIAT forum – razgovor u  kom će biti riječi o nastanku kreativnih industrija i izazovima sa kojima se suočavaju umjetnici ovog segmenta u Crnoj Gori. FIAT forum nosi naziv – Izazovi razvoja kreativnih industrija u Crnoj Gori. Moderator razgovora je doc. dr. Edin Jašarović sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, a takođe i urednik segmenta kreativne industrije. Učesnici i sagovornici na forumu su predstavnici institucija: Univerziteta Mediterana u Podgorici – doc. mr. Marko Gošović, direktorica Seanema film festivala Ulcinj – Drita Lola i Mihailo Zečević ispred Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

U okviru segmenta FIAT teatar gerila u 18h u Sali Dodest u KIC-u “Budo Tomović” u produkciji Dramskog eksperimentalnog studija “Đeca cvijeća” odigraće se predstava “Zalutali metak” u režiji Branka Kovačevića.

Riječ je o autorskom projektu Branka Kovačevića u kojem jedinu ulogu tumači Đorđe Grujić. Ovo je priča o zgodama i nezgodama veterana Gospodina X, sakupljača sekundarnih sirovina, kada nelojalna konkurencija, suptilnim metodama, nastoji da ga oćera sa njegovog posjeda. Predstava nije dio takmičarskog programa.

FIAT muzika nastavlja da afirmiše crnogorske stvaraoce. Po završetku FIAT teatar gerile, u 21h u dvorištu Kuslevove kuće nastupiće bend Gear Acquistion Syndrome.

 Gear Acquisition Syndrome je elektronski duo iz Podgorice koji čine Nemanja Bečanović i Ljubomir Baćović.

Svjetlosna skulptura “Love is in the air” Katarine Tomašević Crawford krasi dvorište Kuslevove kuće, dok je unutrašnjost ispunjena radovima “Organika” Aleksandra Vukotića.

Prostor je obogaćen inovativnim i nesvakidišnjim radovima iz kreativne industrije: dekorativne kućne rasvjete, radovi od stakla i metala, digitalne reprodukcije slika i grafika, modni dizajn studio i druge.

Sva djela u okviru kreativnih industrija kao i likovnog programa biće izložena u toku cijelog festivala i biće na prodaji.