FIAT – Posljednjeg dana festivala održana predstava “Vivisekcija kredenca”


Posljednji dan ovogodišnjeg Festivala bio je posvećen francuskoj predstavi „Vivisekcija kredenca“, autora Margjurit Borda, Rafaela Kuita i Pjera Munjiea. Predstava je realizovana u saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore.

FIAT kreativne industrije su prikazale projekat “Jestiva istorija Crne Gore” umjetnice Irene Vuković.

Osnovna zamisao projekta „Jestiva istorija Crne Gore“ je da se jela koja spadaju u tradicionalnu crnogorsku kuhinju predstave i afirmišu na nov način posredstvom grafičkog dizajna. Ideja autorke je da kroz autentičan spoj kulinarstva i umjetnosti, reprezentativne recepte crnogorske kuhinje iz kuvara preseli na predmete za svakodnevnu upotrebu poput platnene galanterije: stolnjake, kuhinjske krpe, cegere… Likovna obrada tih predmeta podrazumijeva da oni, pored svakodnevne upotrebe u kafanama, restoranima, hotelima ili domaćinstvima, mogu biti turistički suvenir ili poklon u prigodnim prilikama.

Irena Vuković rođena je u Podgorici. Osnovne i magistarske studije iz oblasti grafičkog dizajna završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU 2002. godine i nagrade „Dobar dizajn“ na Novosadskom salonu knjige 2008. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2005. Radi kao likovni pedagog u Srednjoj likovnoj školi „Petar Lubarda“ na Cetinju. Likovna istraživanja usmjerila je na domene grafičkog dizajna, crteža, slike i kreativnih industrija. Živi i radi u Podgorici.

Na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, obilježen je jubilej kolumne “Podgoričarenje” Pobjedinog magazina “Objektiv”, pod nazivom “Vidici podgoričke modernosti”. Pored autora pomenute kolumne, novinara Stojana Stamenića, govorio je multimedijalni umjetnik Brčko Brčković.

Klasično radijsko FM Mirda žanrovsko pretumbavanje, počinje u 23 časa, takođe na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović” – u ključu Geschmackssache / It’s a matter of taste / Pitanje je ukusa ili jednostavnimforšpanom rečeno – More of Everything 4 Everybody, uz pregršt muzičkih bisera koji ne priznaju vremensku distancu.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − twelve =