Film ,,Životinja” – dobitnik Nagrade mlade publike


Francuski film ,,Životinja”, dobio je prestižnu Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije. Nagrađeni dokumentarni film nas upozorava da zbog klimatskih promjena i masovnog izumiranja vrsta, uskoro možda više ni ne bude svijeta u kome će moći da se živi.

Reditelj Cyril Dion, daje glas nadama i strahovima mladim i strastvenim aktivistima – Beli i Vipulanu, dokumentujući njihove susrete sa aktivistima, naučnicima i političarima širom svijeta. Pošto im je dosadilo da se o ekologiji govori, a da se ništa stvarno ne preduzima, oni odlučuju da pronađu rješenje u korijenu problema: u našem odnosu sa živim svijetom. Kroz nevjerovatno putovanje, oni će naučiti kako je čovjek duboko povezan sa svim drugim vrstama i da pripada prirodi na isti način kao i sve one.

U odabiru najboljeg filma učestvovalo je više od 3000 osnovaca, iz 42 evropske države, među kojima je bilo i  350 učesnika i učesnica iz Crne Gore.

Od ponedeljka, 7. novembra, stotinu mladih ljubitelja i ljubiteljki filma iz Nikšića, Rožaja, Bara i Žabljaka, zajedno sa svojim vršnjacima iz svih krajeva Evrope gledali su nominovane filmove putem posebne online platforme.

Tokom vikenda su im se pridružili vršnjaci koji su filmove gledali u preko 60 bioskopa u više od 70 evropskih gradova. Djeca iz Ulcinja, Bara, Podgorice, Danilovgrada i Spuža učestvovala su u cjelodnevnom programu u bioskopu Cineplexx u Podgorici i u Kulturnom centru Bar. Pored nagrađenog filma ,,Životinja”, osnovci su uživali i u filmovima Snovi su poput divljih tigrova (režija Lars Montag) i ,,Kraljica komedije” (režija Sanna Lenken). Nakon svake projekcije, održane su kreativne diskusije sa filmskim moderatorkama Ganom Čomagić i Biljanom Vušović.

Programom Nagrada mlade publike zvanično je otpočeo Mjesec evropskog filma koji će trajati od 13. novembra do 10. decembra. Program se realizuje u 35 zemalja, uključujući i Crnu Goru, stavljajući fokus na projekcije evropskih filmova, uz specijalne prateće programe i događaje.

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i Produkcija Evropske filmske akademije, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije. Organizator programa u Crnoj Gori je Podgorica film festival u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Projekat su podržali: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Evil Ideas, Kulturni centar Bar, Cineplexx, NVO Munja, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Ambasada Švedske, Centar savremene umjetnosti i Ledo Crna Gora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =