Filmovi nagrađeni u Kanu i Berlinu na programu 35. Barskog ljetopisa


Bar, 8. avgust 2022. godine

Naredni dani na ovogodišnjem izdanju Barskog ljetopisa proteći će u znaku filmskog programa koji će i zvanično početi u poneđeljak, 8. avgusta regionalnom premijernom projekcijom filma „Osam planina“ (Le otto montagne) u režiji  Felix van Groeningen-a i Charlotte Vandermeersch-a.

Film, rađen po istoimenom bestseleru Paola Konjetija, dobitnik je nagrade žirija ovogodišnjeg Kanskog žirija.

„Osam planina“ donosi priču o prijateljstvu. O djeci koja postaju muškarci pokušavajući da izbrišu tragove svojih očeva, ali koji se, sticajem okolnosti, uvijek na kraju vrate kući. Idiličnim scenama doline Aosta, film spaja prirodu i ljude i nudi odgovor na ono dugovječno pitanje: šta to znači biti čovjek? Uloge tumače: Alessandro Borghi, Luca Marinelli i Filippo Timi.

Dan kasnije, u utorak, 9. avgusta, filmsku publiku Barskog ljetopisa očekuje projekcija filma „Mač sa dvije oštrice“ (Avec amour et acharnement) rediteljke Claire Denis. Film je imao svetsku premijeru 12. februara 2022. na 72. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, gde se takmičio za Zlatnog medveda, dok je rediteljka osvojila Srebrnog medveda za najbolju režiju.

Priču o ljubavnom trouglu o ženi uhvaćenoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, a njenog bivšeg ljubavnika donose Juliette Binoche, Vincent Lindon i Grégoire Colin.

Obje projekcije počinju u 21:30h, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture. Cijena karte iznosi 3 eura, a iste se mogu rezervisati putem broja telefona 068/278-760.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 3 =