Filmski festival Herceg Novi – Danas na programu (26. avgust, subota)


KONFERENCIJA ZA NOVINARE, Foaje Dvorane Park, 12 sati

Sa voditeljem konferencija za novinare Vukom Perovićem  razgovaraće studenti: Maša Šarović, Mario Nikolić i Jovana Avramović

Sagovornici na temu dokumentarnih ostvarenja su Jana Radan i Vesna Kujović (Palma nostra)

Predstaviće se ekipa filma  Smrt djevojčice sa žigicama, reditelj Goran Kulenović  i glumci  Admir Šehović i  Dušan Kovačević

IZDVOJENO: Dvorana Park, 18 sati

ŽIVKO NIKOLIĆ, NEDOSANJANI SAN

Živko Nikolić – nedosanjani san”  je dokumentarno-igrani film  rađen  u produkciji RTCG. Riječ je o  desetoj, nedovršenoj i samostalnoj epizodi popularne serije  Oriđinali, scenariste Dragana Koprivice. Režirao je Živko Nikolić, koji je svojim  stvaralaštvom  ostavo neizbrisiv pečat u istoriji crnogorske, jugoslovenske pa i evropske kinematografije. Režiju  dokumentarnih dijelova  potpisuje Senad Šahmanović.

Materijalu koji je  skoro 30 godina čuvan u arhivi RTCG dodati su  novi snimci, Živkovi intervjui, razgovori sa glumcima I njegovim saradnicima,  a kroz priču nas vodi  Živkov sin Petar. On otkriva  kakav je bio njegov odnos sa ocem, kako su tekli njihovi razgovori, šta su željeli a šta sanjali  turbulentih 90-tih godina.  

Živko je snimio oko  trideset filmskih ostvarenja i serijala. Prvi film u Beštije  snimljen je 1977. godine,  a potom su se nizali  Jovana Lukina, Smrt gospodina Goluže, Čudo neviđeno , Ljepota poroka,  U ime naroda  i  Iskušavanje đavola.

KANLI KULA/takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma

EKSKURZIJA/Kanli kula, 20 sati i 30 minuta

Ekskurzija je prvi dugometražni film  Une Gunjak, a  svjetsku premijeru imao je na Locarno Film Festivalu na otvaranju takmičarskog programa Cineasti Del Presente za najbolje debitanske filmove iz cijelog svijeta.

Ekskurzija prati grupu tinejdžera koji se  pripremaju za ekskurziju, a Iman, pričom o tome da je nakon igre istine i izazova imala prvo seksualno iskustvo i ostala trudna, izaziva događaje koji izmiču kontroli. To ugrožava i ekskurziju a Iman se nađe u  kolopletu neočekivanih  očekivanja i ograničenja…

Rediteljka Una Gunjak prvim kratkim filmom Kokoška predstavila se na Sedmici kritičara Filmskog festivala u Kanu 2014. godine i osvojila je evropsku filmsku nagradu za najbolji kratki film. Drugi kratkometražni film Salamat,  imao je premijeru na programu Kanskog festivala „Directors’ Fortnight” 2017. godine..

Na Kanli kuli, u terminu od 22 i 30  i film KAJMAK

Film Kajmak bavi se vječitom temom slobode pojedinca i komplikovanim ljubavnim odnosima, kaže reditelj Milčo Mančevski čiji je prvenac bio  film Pre kiše.

Kajmak obrađuje i mračnija društvena pitanja – surogat roditeljstvo, nevjerstvo, ulogu žene u porodici i društvu, trgovinu ljudima, seksualne slobode.  Dva para se spuštaju niz zečiju rupu nekonvencionalnih erotskih veza, koje počinju sa poštovanjem, a završavaju se srećno. 

Milčo Mančevski je režirao sedam dugometražnih filmova (Prije kiše, Prašina, Sjenke, Majke, Bikini Mun, Vrba i Kajmak), 50 kratkih filmova, kao i jednu epizodu serije Žica. Osvojio je preko 50 međunarodnih priznanja (Zlatni lav u Veneciji, nagradu Independent Spirit, FIPRESCI, nominaciju za Oskara, nagrade za film godine u više država kao i nagrade za eksperimentalni film, MTV, reklame itd). Magazin The New York Times je uključio njegov film Prije kiše u listu najboljih 1000 filmova ikada.

FORTE MARE / selekcija Kino Evropa i Mreža festivala Jadranske regije

KINO EVROPA

STRAST DODINA BUFANA/ Forte mare, 22 sati  i 35 minuta

Film Strast Dodena Bufana, slavi ljubav i gastronomiju, priča priču o Euženi, čuvenoj kuvarici, i Dodinu, gurmanu sa kojim sarađuje posljednjih 20 godina. Oskarovka Žilijet Binoš  koja igra u ovom filmu  kaže  da joj se dopao  odnos dvoje ljudi, muškarca i žene, i ta uzajamna zavisnost koja je među njima postojala..

Tran Anh Hung bavi se režijom i pisanjem, a poznat je po filmovima Miris zelene papaje (1993), Norveška šuma (2010) i Cyclo (1995). U braku je sa Nu Jen-Ke Tran.

MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE

LUKSEMBURG, LUKSEMBURG/ Forte mare, 20 sati i 30 minuta

Džesika Kijang, za Verajeti  piše da je Luksemburg, Luksemburg  „brza, smiješna ukrajinska drama o narušenim porodičnim vezama“.

Postoji mnogo lijepih mjesta za umrijeti. Luksemburg nije jedno od njih. Bio lijep ili ne, Luksemburg čini umiranje veoma skupim. Kada braća blizanci saznaju da je njihov godinama odsutni otac bolestan u Luksemburgu, kreću na putovanje da ga vide poslednji put. Hoće li čovjek koga vide biti onaj plahoviti otac koga se sjećaju?

Antonio Lukič je ukrajinski reditelj, osvojio je brojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, Karlovy Vary, Raindance, Santa Monica, Odesa i priznanje Ukrajinske filmske akademije. U martu 2021. godine zaslužio je i  nagradu Počasni umjetnik Ukrajine, za značajni doprinos i dostignuća u filmu i umjetnosti u Ukrajini.

KUĆA NOBELOVCA IVA ANDRIĆA / Dokumentarni film, 21 sat

DRAGI DIDA ZA TEBE OD MIE PISMO/Mia Martinović

PACIFIC CLUB/Valentin Noujaim

 ABOUT LIVING/Sezar Salihi

 ME&HER/Ahmed Fouad Rageb, Elder Basmanov

 DIPPED IN BLACK/Matthew Thorne, Derik Lynch

 SCARCE/Gabriela Gaia Meirelles, Clara Anastacia

AMFITEATAR DVORANE PARK/ takmičarska selekcija studentskog filma, 21 sat

AU BANJA LUKA, BIH

GUGUTO MEMETO/ Branislav Stošič Ježa

BAGGIO/  Vuk Rađen

FMK, BEOGRAD, SRBIJA

ČEKAJ ME OVDE/ Aleksa Borković

5/3/0 – Danilo Stanimirović

NESANICA/  Mihajlo Todorović

DVORANA PARK

SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA, u 16 sati

ŽIVKO NIKOLIĆ – NEDOSANJAN SAN , u 18 sati

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + nineteen =