Filmsko veče reditelja Srdana Golubovića u KIC-u

 

podgoricko kulturno ljeto - logo

Da je vjecna Crna Gora

 
 

Filmsko veče reditelja Srdana Golubovića biće priređeno u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ u petak, 1.jula, u sali DODEST, sa početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan.

O stvaralaštvu jednog od najznačajnijih regionalnih filmskih reditelja Srdanu Goluboviću govoriće filmski kritičar Vuk Perović i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Sehad Čekić. Filmskoj večeri će prisustvovati i reditelj Srdan Golubović. U okviru večeri biće prikazani i inserti iz njegovih filmova.

Vece Srdana GolubovicaSrdan Golubović je rođen 1972. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za vrijeme studija snimio je više kratkih igranih filmova, među kojima je najpoznatiji kratki igrani film „Trojka“, koji je 1994. osvojio Zlatnu medalju grada Beograda za najbolji debitantski film na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Film „Trojka“ učestvovao je na festivalima u Tel Avivu, Birmingemu, Lionu i Čikagu.

Godine 1995. režirao je treću priču iz omnibusa „Paket aranžman“, pod nazivom „Herc minuta“, generacijskog rokenrol filma koji se sa velikim uspjehom prikazivao u domaćim bioskopima. Pri filmskoj kući Baš-Čelik, koju osniva s timom mladih autora, realizuje muzičke spotove za najpoznatije domaće grupe i pjevače, kao i veoma zapažene reklamne spotove i marketinške kampanje.

U produkciji Baš-Čelika 2001. snima svoj prvi igrani film „Apsolutnih sto“, s kojim je učestvovao u glavnim programima na preko 30 internacionalnih filmskih festivala: San Sebastijanu, Torontu, Solunu, Kotbusu, Roterdamu, Pusanu, Parizu, Palm Springsu, Trstu, San Hozeu. Film je osvojio deset međunarodnih i 19 domaćih nagrada. Svoj drugi igrani film „Klopka“ snimio je 2007.godine u srpsko-njemačko-mađarskoj koprodukciji, a posljednje njegovo ostvarenje je film “Krugovi” nastao 2013.godine.
Golubović je dobio i brojne međunarodne nagrade, među kojima nagradu publike za najbolji strani film na Filmskom festivalu u Solunu, Fipresci nagradu na festivalu u Kotbusu, a nagrađivan je na festivalima u Parizu i Paliću i na još nekoliko drugih. Što se tiče domaćih festivala, osvajao je nagrade na filmskim festivalima u Sopotu, Herceg Novom, Vrnjačkoj Banji i Nišu.