Finale nagrade Milčik 2022


Izložba finalista nagrade Milčik za 2022. godinu biće otvorena u četvrtak, 1. decembra, u 19h u Fondaciji Petrović Njegoš, kada će i biti objavljen dobitnica/ik ovog priznanja.  Na izložbi će svoje radove predstaviti ovogodišnji finalisti, umjetnica Milica Janković i umjetnik Ilija Vujošević.

U sastavu ovogodišnjeg žirija su: Melissa Bianca Amore, kustoskinja, likovna kritičarka i savremena filozofkinja iz Njujorka; Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja u (Narodni muzej Crne Gore); Miroslav Karić, istoričar umjetnosti i kustos (Muzej savremene umjetnosti Beograd, Remont); i Semir Mustafa vizuelni umjetnik i dobitnik Milčik nagrade 2021.

Otvaranju izložbe će prethoditi izlaganje kustoskinje, likovne kritičarke i savremene filozofkinje, Melise Bjanke Amore, sa početkom u 18h. Amore će govoriti o svom istraživanju u oblasti Arhitekture fenomenologije – Prostorne strukture od 1960-ih do danas (The Architecture of Phenomenology – Spatial Structures from 1960s to Now), pri tome naglašavajući složenu vezu između porijekla percepcije i načina na koji doživljavamo umjetničke instalacije i interaktivne sredine. Zasnovana na filosofskom ispitivanju, prezentacija će razmatrati ove ideje kroz radove ključnih vodećih ličnosti koje su učestvovale u izložbi Svijetlo i Prostor (Light & Space), Douga Wheelera i Roberta Irwina, do radova savremenijih umjetnika kao što su Alicja Kwade i Doug Aitken.  

Milica Janković je vizuelna umjetnica iz Crne Gore, koja živi i stvara u Italiji. Selektovana je kao jedna od ukupno 64 predstavnika za kulturu u Evropi, u sklopu We Are Europe platforme Festivala multimedijalne umjetnosti (Todaysart festival, Hag,Holandija – 2021). Osnivačica je NVO Atelje 22, kreatorka projekta Waiting For The Better Future, podržanog od strane Fondacije za kulturu Prince Claus (Amsterdam,Holandija); ideatorka je i organizatorka Internacionalnog multimedijalnog festivala Re/Shaping The City na Cetinju (2021) i urednica publikacije ‘I selfie, therefore I am – Čarobni svijet selfija – Između umjetnosti i socijalne vitrifikacije’, autor lik. kritičar Antonelo Tolve (2021). U toku 2019 god. predstavljala je svoje radove u sklopu grupne izložbe Logos Mundi (Matera, Italija); učestvovala je u Meet Leshan & Jincheng Art Residency u Sičuan regiji, Kina, gdje je predstavljala Crnu Goru na grupnim izložbama u Lešanu i Pekingu; sarađivala je sa odsjekom Scenografija na Akademiji likovnih umjetnosti Maćerata, Italija, u realizaciji site-specific instalacija, smještenih u istorijskom centru grada, za Festival Opere i Teatra – Rosso Desiderio (2019). Samostalno i grupno se predstavljala kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.

Ilija Vujošević (1994) rođen je i živi u Podgorici. Završio je srednju stručnu školu “Marko Radević” smjer dizajn enterijera. Formalnu edukaciju je počeo sticati na smjeru Scenske arhitekture tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Paralelno sa formalnim obrazovanjem razvijao je interesovanje i praksu iz oblasti fotografije i kombinovanja različitih umjetničkih disciplina. Izlagao je na nekoliko kolektivnih izložbi u inostranstvu, a njegov interdisciplinarni pristup se najjasnije ogleda u projektu Grehofobija koji izlaže na instagramu pod istim nazivom.

Nagradu Milčik osnovao je Institut za savremenu umjetnost, a partneri u realizaciji su organizacije Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz New York-a. Nagrada je dio internacionalne mreže Young Visual Artist Award YVAA. Milčik 2022 organizuje se u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš, a Milčik se ove godine dodjeljuje četvrti put.

Nagrada se organizuje jednom godišnje, a obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru. Od 2023, nagrada se transformiše u cjelogodišnji mentorski program namijenjen mladim umjetnicima. 

Organizacijom nagrade Milčik nastoji se stvoriti pozitivan kontekst oko hrabrosti mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identifikovati. Cilj formiranja nagrade je pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu.

Suorganizator izložbe: Fondacija Petrović Njegoš / Pokrovitelji nagrade / Milija Pavićević, Aleksandar Čilikov / Vizuelni indentitet: TaRa / Fotograf: Jovan Milošević

Izložba će biti otvorena do kraja decembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =