FLUID dizajn forum od 21. do 25. aprila na Cetinju


Jedanaesto izdanje FLUID dizajn foruma održaće se od 21. do 25. aprila na Cetinju. Na Forumu će se okupiti renomirani dizajneri, umjetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona koji učestvuju u programu sastavljenom od predavanja, radionica i izložbi. Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID dizajn forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Predstojeće izdanje Foruma pod temom „Fluidni identiteti“ analizira ulogu dizajna u izgradnji i dekonstrukciji identitetskih narativa koji oblikuju društvenu stvarnost.

Otvaranje Foruma zakazano je za petak, 21. april, u podne, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kada će biti otvoreno pet izložbi.

Izložba Fluidni identiteti“ prikazaće selekciju radova sa ovogodišnjeg konkursa za mlade dizajnere u kategoriji plakat (FLUID – Regional Poster Award for Young Designers). Od ukupno pristigle 192 prijave na pomenutom konkursu, žiri je selektovao 39 radova iza kojih stoji 35 autora i autorki. Na otvaranju ove izložbe biće upriličena dodjela nagrada. Cilj konkursa je podsticanje mladih autora iz regona da istražuju angažovane teme i da kroz dizajnerske forme izraze svoj stav. Nagrađeni radovi na prošlogodišnjem regionalnom konkursu za mlade dizajnere biće predstavljeni na izložbama FLUID (LEGO ERGO SUM) Awards 2022 u kategorijama plakat i fanzin.

U prostorijama Fakulteta likovnih umjetnosti, biće otvorena i izložba plakata Ponovo JUS koja sadrži grafičke prikaze kultnih jugoslovenskih industrijskih proizvoda u razdoblju između ’50 i ’90 godina XX vijeka, a koja su obilježila djetinjstvo i odrastanje mnogih. Ovaj umjetnički projekat dobio je naziv po poznatoj skraćenici za Jugoslovenski standard.

Na platou ispred Fakulteta likovnih umjetnoti, publika će moći da pogleda izložbu radova Nikole Bade Radonjića pod nazivom „Šta um već prepoznaje”. Ova serija radova značenjski mijenja postojeći semiotički kôd zastava različitih država i organizacija, sa ciljem reinterpretiranja novih identitetskih okolnosti iz recentne istorije ovih država, nudeći niz kompleksnih društveno-političkih poruka i pri tom zadržavajući već definisanu veksilološku formu.

U nastavku programa, u 13:30 časova, u Centru za kulturu će biti otvorena izložba „Dizajn za kulturu” (engl. The Design for Culture) na kojoj će se prikazati najreprezentativnije evropske prakse grafičkog dizajna u oblasti kulture. Postavka sadrži preko 200 eksponata koje čine posteri, publikacije i drugi grafički materijali dizajnirani od strane savremenih evropskih i svjetskih dizajnera za potrebe brojnih institucija koje djeluju u sektoru kulture, kao što su: Ministarstvo kulture Francuske, Tate Modern, Bavarska državna opera, Londonski muzej dizajna, Vienna Design Week, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodni muzej Crne Gore itd.

Nakon kraće pauze, program će biti nastavljen u 16 časova na Fakultetu likovnih umjetnosti serijom predavanja otvorenih za javnost koja će započeti prezentacijom laureata prošlogodišnjeg regionalnog konkursa za nagradu FLUID u kategoriji Tipografsko pismo Ana Prodanović, Lazar Rakonjac (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd) i Petar Stošić (Metaklinika, Beograd). Uslijediće prezentacija Dajane Vujaklije kojaće predstaviti projekat PDP, odnosno novosadsku konferenciju koja okuplja regionalne dizajnere, ilustratore i vizuelne umjetnike. Predavanje će održati Wolfgang Fiel, dizajner i predavač Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču, suosnivač i kreativni direktor Instituta za kulturnu politiku (iCP), zatim Konstantin Demner, osnivač Studia Elastik i predavač na Osjeku za digitalnu umjetnost pri Institutu za likovnu umjetnost i medije Univerziteta primijenjenih umjetnosti u Beču – Die Angevandte,  te Borut Vild, redovni profesor u penziji na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu. Završno predavanje održaće Karl Stoker, austrijski istoričar, predavač, istraživač u oblasti kulture i dizajna.

Program FLUID dizajn foruma nastaviće se tokom vikenda serijom predavanja, prezentacija i panela. Cjelokupan program Foruma može se preuzeti sa linka: https://fluid-forum.me

U realizaciji FLUID dizajn foruma uključene su partnerske institucije: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, NVU FLUX, Arhitektonski fakultet Podgorica, Narodni muzej Crne Gore i druge. Pokrovitelji Foruma su: Ministarstvo kulture i medija, Prijestonica Cetinje, Ambasada Republike Slovenije i drugi. Izvršni producent je MAS Trade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × three =