FLUID regionalni konkurs za mlade dizajnere – Objavljena selekcija plakata


FLUID dizajn forum i Nevladino udruženje FLUX sa Cetinja objavljuju selekciju autora i autorki odabranih na regionalnom konkursu za mlade dizajnere „FLUID – Regional Poster Award for Young Designers” u kategoriji plakat. Konkurs sa temom „Fluidni identiteti“ bio je otvoren za prijave od 23. februara do 20. marta ove godine. Od ukupno pristiglih 192 prijave, žiri u sastavu Mirko Ilić (Sjedinjene Američke Države), Borut Vild (Srbija), Dejan Kršić (Hrvatska), Ana Matić i Nikola Bada Radonjić (Crna Gora), selektovao je 39 radova iza kojih stoji 35 autora i autorki:

Amina Alić (BiH),  Anka Arsenić (SRB), Andrea Braić (CG), Iris Buljević (BiH), Danijel Čerkić (HR), Kerim Destanović (BiH), Klara Dragović (CG), Aleksandra Drecun (CG), Tamara Drljević (CG), Pavle Drobnjak (CG), Džejla Džaferović (BiH), Rea Franković (HR), Milica Đurić (SRB), Bakir Hadžić (BiH), Lejla Hot (BiH), Ana Ivanović (CG), Marija Kaluđerović (CG), Saša Kravec (BiH), Luka Matić (BiH), Elma Nukić (BiH), Nađa Orkić (HR), Amina Osmanbegović (BiH), Nina Pejović (CG), Tamara Perušinović (BiH), Kristina Polender (SRB), Nikola Popović (SRB), Miljana Radenković (SRB), Julija Radosavljević (SRB), Stefan Raičević (CG), Rijad Sablja (BiH), Anja Stergar (BiH), Anđela Stupar (SRB), Ivan Velimirović (CG), Emilija Vrzić (CG) i Bojana Vukčević (CG).

Pravo učešća na konkursu imali su grafički dizajneri od 18 do 35 godina, kao i studenti dizajna i arhitekture, vizuelni umjetnici, fotografi, arhitekte iz zemlje i regiona, odnosno iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije. Cilj konkursa je da podstakne mlade autore da se bave aktuelnim angažovanim temama i da kroz formu plakata izraze svoj stav. Izložba selektovanih radova na konkursu biće organizovana na 11. izdanju FLUID dizajn foruma, kada će biti objavljena imena prva tri nagrađena rada.

FLUID dizajn forum okuplja renomirane dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona koji učestvuju u programu sastavljenom od predavanja, radionica i izložbi. Kao i na prethodnim izdanjima, FLUID dizajn forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Predstojeće izdanje Foruma pod temom „Fluidni identiteti“ analiziraće  ulogu dizajna u izgradnji i dekonstrukciji identitetskih narativa koji oblikuju našu društvenu stvarnost.

U realizaciji FLUID dizajn foruma uključene su partnerske institucije: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, NVU FLUX, Arhitektonski fakultet Podgorica, Narodni muzej Crne Gore i druge. Pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Prijestonica Cetinje, Ambasada Republike Slovenije i drugi. Izvršni producent je MAS Trade.

Forum će se održati od 21. do 26. aprila na Cetinju.

FLUD dizajn forum #11/2023

FLUIDNI IDENTITETI 

Tematska izjava

U vremenu u kojem živimo, identitet je riječ koja se često upotrebljava, a vezuje se za ljude, kompanije, političke saveze, gradove, nacije i države. Iz potrebe da se razlikujemo, a istovremeno budemo dio društvene zajednice, konstantno oblikujemo, prihvatamo i odbacujemo lične i grupne identitete; bez napora, svjesno ili nesvjesno, prelazimo iz jednog u drugi mnogo puta u toku dana, godine i života. Identitet, ili bolje: identiteti, nijesu pitanje izbora – oni su nužnost, neophodan uslov za postojanje i djelovanje u svakom savremenom društvenom kontekstu, od porodice do države i nacije. Teror identiteta nas ograničava, kategorizuje, depersonalizuje i definiše okvir za većinu društvenih uloga koje nam se nameću. Na drugoj strani, bez oslanjanja na identitetska određenja imamo problem da se povežemo i lociramo u društvenom kontekstu. Često osjećamo da nas identitetski stereotipi pogrešno predstavljaju, ali još više nas vrijeđa konstatacija da smo „bez identiteta“.

Na ovogodišnjem izdanju FLUID dizajn foruma probaćemo da razjasnimo ovo kompleksno i promjenljivo polje društvenih odnosa, kao i da prepoznamo ulogu dizajna u izgradnji i dekonstrukciji identitetskih narativa koji oblikuju našu društvenu stvarnost. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + eight =