Будва – Predavanja prof. emeritus dr Irine Subotić „Enformel – umetnosti ili antiumetnost?“

 

 

 

Predavanje prof. emeritus dr Irine Subotić „Enformel – umetnost ili antiumetnost?“, održaće se u poneđeljak, 26. marta 2018. godine u 19.00 časova u budvanskoj Modernoj galeriji (velika sala).

Prof. emeritus dr Irina Subotić je jedna od najistaknutijih i najcjenjenijih istoričara umjetnosti na našim prostorima, dugogodisnja kustoskinja Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu, te profesorica na više univeziteta u Beogradu i Novom Sadu.

Predavanje prof. Subotic biće praćeno prezentacijom sa brojnim reprodukcijama radova inostranih i domaćih umjetnika koji su poslije Drugog svetskog rata inicirali i razvijali ovaj, tada novi umjetnički jezik vezan u velikoj mjeri za filozofski diskurs egzistencijalizma i krize civilizacije. Značenje pojma enformel se vezuje za predstave bez definisane forme, često sa korišćenjem nekonvencionalnih, neumjetničkih materijala, s novim tehnikama i načinom rada, zbog čega su mnogi tumačili enformel kao negaciju umjetnosti, odnosno kao ne-umetnost.

            Predavanje se priređuje tokom trajanja izložbe slika „Sjećanje“ Branka Filipovića Fila (1924–1997), jednog od najznačajnijih umjetnika s prostora bivše Jugoslavije, koji je bio posvećen enformelu i čije su slike bile predstavljene  širom svijeta, uključujući i Venecijansko bijenale. Ovim putem, podsjećamo da je izložba „Sjećanje“ postavljena u Modernoj galeriji u Budvi do 15. apila i da je na njoj prikazano preko 20 radova, uglavnom slika rađenih različitim tehnikama.