»Meditacije, Varijacije, Sjene šuma«

 

16.09.2011.
Podgorica, Galerija “Centar”, 20h

 

izložba radova Jarmile Vešović
»Meditacije, Varijacije, Sjene šuma«

 

 

U petak, 16.septembra sa početkom u 20 časova u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova Jarmile Vešović pod nazivom »Meditacije, Varijacije, Sjene šuma«.

Jarmila Vešović je rođena 1954. godine na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, odsjek slikarstvo 1980. a na istom fakultetu je i magistrirala 1982. Od 1986-1990. je bila na specijalizaciji u eksperimentalnom ateljeu za tapiseriju kod profesora Đina Silvestrija na Ecole Nationale des Beaux Arts u Parizu (stipendija Francuske Vlade). Izlagala je samostalno u Parizu, Beogradu, Lionu, Le Kato-Kambreziju i na grupnim izložbama u Parizu i Barseloni. Nagrađivana je za svoje stvaralaštvo – između ostalih, dobitnik je Prve nagrade za slikarstvo Francuske Akademije nauka i umjetnosti. Njeni radovi se nalaze u muzejima u Egiptu, Francuskoj, Srbiji, Španiji i Japanu kao i u privatnim kolekcijama u Francuskoj. Živi i radi u Parizu.

Izložba u galeriji »Centar« obuhvata 20 radova i to iz ciklusa ,,Hermetičke šume” – slike na prozirnim materijalima i svili kao i pasteli na japanskom papiru iz ciklusa ,,Arabeske” i ,,Zemlja je zvijezda”. Svi radovi nastali su tokom ove i prošle godine.

»Slikarstvo Jarmile Vešović već treću deceniju izmiče aktuelnim, agresivno nametnutim uticajima zapadne kulture, njegujući u sebi suptilne tragove tradicionalnog nasleđa, prepoznatih u vizantijskoj i mediteranskoj estetici. To, razumije se, ne znači da je Jarmilino slikarstvo udaljeno od modernističkih umjetničkih stremljenja; naprotiv, dovedeno gotovo do apstraktnog nivoa, blisko enformelskoj poetici građenja slike, lišeno svake suvišne deskripcije, ono postaje djelo u kom ta duhovna ,,potka’’, taj početni impuls stvaranja, djeluje još intenzivnije i uvjerljivije.« zapisala je, između ostalog u predgovoru kataloga izložbe istoričarka umjetnosti Milica Radulović koja će i otvoriti izložbu.

Izložba ce trajati do 10. oktobra.

VIŠE INFORMACIJA O UMJETNICI I NJENOM STVARALAŠTVU
MOŽETE SAZNATI AKO KLIKNETE NA LINK