15. jubilarni Međunarodni festival gitare Nikšić od 25. do 28. avgusta u online i TV izdanju


Nikšić, 20. avgust 2020.

Međunarodni festival gitare Nikšić 2020 ove godine održaće se od 25. do 28. avgusta i to u TV i online formatu. Program jubilarnog, 15. izdanja čine koncerti eminentnih umjetnika, snimljeni ekskluzivno za potrebe festivala koji će biti emitovani na fejsbuk stranici Niksic guitar festival, kao i prvom programu Televizije Crne Gore, koja je generalni medijski pokrovitelj. Festival realizuje NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić.

Festival će početi koncertom poznate sarajevske umjetnice Amire Medunjanin, jedne od najcjenjenijih izvođača sevdalinki. Ona će na nikšićkom festivalu, uz pratnju gitarsite Boška Jovića, nastupiti 25. avgusta od 20.05h, kada će njihov koncert biti strimovan na fejsbuk stranici festivala i javnom servisu. Na koncertu će izvesti 16 numera koje predstavljaju njen specifičan umjetnički izraz koji prvazilazi okvire svih muzičkih trendova i postojećih kalupa.

Poznati gitarista iz Srbije, omiljen i na scenama širom svijeta, Miroslav Tadić, uz pratnju američke violinistkinje i pjevačice Yvette Holzwarth, nastupiće 28. avgusta od 21.35h. Oni će premijerno predstaviti program obrada, kompozicija i improvizacija baziranih na bogatoj riznici balkanskog folklora sa Tadićevog novog albuma „Luka“ (Harbor).

Sa evropske scene festival će ugostiti poznatu špansku gitaristkinju Anabel Muntesinjos. Termin za njen koncert biće naknadno objavljen.

Festival se realizuje na ovaj način kako bi se maksimalno ispoštavale mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, u skladu sa aktuelnom globalnom situacijom. Online platforma organizatorima takođe omogućuje da vrijednosti i program koje festival njeguje uspješno već 15 godina plasira još široj publici, ne samo u regionu, već i u Evropi i cijelom svijetu.

Nikšićki festival gitarte su 2005. godine osnovali istaknuti crnogorski gitaristi i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović. Za 15 godina postojanja uspješno ide putem ostvarenja na početku zacrtanih ciljeva. To su afirmacija vrhunskog gitarskog izvođaštva, pružanje mogućnosti domaćoj publici da se upozna sa težnjama u ovom domenu u internacionalnom kontekstu, kao i mladim crnogorskim talentima da uče od vodećih svjetskih gitarista iz cijelog svijeta. Tokom proteklih četrnaest izdanja Festivala gosti grada Nikšića bili su izuzetni umjetnici, profesori na univerzitetima i muzičkim akademijama iz  SAD-a, Francuske, Španije, Južnoafričke Republike, Japana, zatim Njemačke, Italije, Rusije, Norveške Velike Britanije…Samo neki od brojnih umjetnika koji su nastupali na Festivalu su: Tilman Hopštok, Karlo Markjone, Dušan Bogdanović, Roland Diens, Zoran Dukić, Roberto Ausel, Artiom Drvoed, Žeremi Žuv, Gabriel Bjanko, Žudikeal Peroa, Hubert Kepel, kao i naši Goran Krivokapić i Miloš Karadaglić i drugi. Regionalne umjetničke zvijezde, koje su takođe svojim nastupima dale izuzetan pečat našem Festivalu su: Vlatko Stefanovski, Edin Karamazov, Rade Šerbedžija, violinista Roman Simović, Rubikon kvartet i mnogi drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − two =