26. septembar – Svjetski dan čistih planina

 

 

Planinarski savez Crne Gore, čestita planinarima, ljubiteljima prirode i svim gradjanima, 26. septembar – Svjetski dan čistih planina. Svjetski dan čistih planina je proglašen od strane Ujedinjenih Nacija, sa ciljem da nas  podsjeti  na značaj planina i njihovu sve veću devastaciju izazvanu ljudskim aktivnostima. Ovaj dan se obilježava širom svijeta raznim ekološkim aktivnostima ili organizovanim posjetama planinama. Crnogorski planinari i ove godine na prigodan način obilježavaju ovaj dan. Članovi planinarskog kluba  “Durmitor”, zajedno sa NP “Durmitor”, će postavljati planinarsku signalizaciju na Durmitoru dok su članovi planinarskog kluba “Subra”, alpinističkog kluba „Niskogorci“, u saradnji sa NVO „Orjen Outdoor” i HPD „Dubrovnik“,  tokom proteklog vikenda uređivali i čistili planinarske staze na planini Orjen, uz učešće i pomoć Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju i MZ Kameno-Žlijebi.

Čiste i očuvane planine sa svojom iskonskom  ljepotom i divljinom potrebnije su nam nego ikad, jer sve više dobijaju na značaju za održavanje ukupnog života na zemlji. Planinine su čuvari biološke raznovrsnosti, one  nam obezbjeđuju čist vazduh, vodu za piće  i najljepše prostore za sport i rekreaciju.  Međutim, ovi prostori su sve više izloženi negativnim uticajima globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma.

Planinarski savez Crne Gore, zajedno sa 46 planinarskih klubova i društava koji ga čine, predano radi na promociji, afirmaciji i valorizaciji crnogorskih planina, ulaže napore na podizanju ekološke svijesti i podstiče na ekološko djelovanje. Naša domovina se ima čime dičiti kada su planine u pitanju, počev od toga što je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja u svom imenu nosi riječ planina, pa do činjenice da njene planine predstavljaju najljepše, najviše i najnepristupačnije djelove dinarskog planinskog sistema. Naše planine skrivaju spektakularne pejzaže, impresivne vrhove, plahovite rijeke sa veličanstvenim kanjonima i vodopadima, prekrasna jezera, prostrane planinske livade i velika šumska područja. Ovo su najvredniji resursi sa kojima raspolažemo i od kojih zavisi budućnost naše zemlje.

U cilju bolje valorizacije crnogorskih planina i očuvanja njihovog kulturnog i biološkog diverziteta, Planinarski savez pruža snažnu podršku sprovođenju razvojnih inicijativa u oblasti održivih vidova turizma. Crnogorski planinari uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma vrijedno rade na unapređenju planinske infrastrukture i brinu o uređenju i održavanju Nacionalne mreže planinskih staza.