28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS


Uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, i ove godine organizuje 28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS.

Slijedeći  koncepcijsku strategiju manifestacije, u okviru ovogodišnjeg izdanja DEUS-a prezentovaćemo podgoričkoj ali i široj publici likovni, književni, muzički i pozorišni program.

Svi programi prenosiće se putem youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere.

Otvaranje DEUS-a obilježavamo izložbom političkih plakata Pro et contra slovenačke skupine Novi Kolektivizam koji su nastali početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preko ratnog plakata devedesetih i plakata nastalih prethodne dvije decenije kao kritike neolibiralnog kapitalizma. Virtuelno vođenje zakazano je za 02. decembar u 19 časova, a iste večeri u 19.30  vodićemo razgovor sa Miranom Moharom, aktivnim članom Novog Kolektivizma, Irwin-a i NSK-a. Pored izložbe Novog Kolektivizma, u Muzejima i galerijama Podgorice biće otvorena 15. decembra izložba Nenada Šoškića Transformacije.

Muzički segment DEUS-a je urbane profilacije pa ćemo tokom mjeseca decembra prenositi  četiri koncerta snimana na različitim lokacijama Podgorice, a uživo prenosena na kanalima Sekretarijata. Obećavamo fuziju  funk-a, jazz-a  i eksperimenta. Publici će se predstaviti sastavi Beatz n Rhymes(03.decembra u 20h), Kuhinjazz add 2(12. decembar u 12h), The Gents( 21.decembar u 20h) i premijera Trio Moa Faro(Dušanka Belada, Andrijana Ramović i Marija Mitrović, 24.decembra u 20h)

Imamo čast da najavimo i premijeru predstave Tri praseta Stevana Koprivice u režiji Aleksandra Jovanovića u srijedu, 9. decembar u 12h, Velika sala KIC-a „Budo Tomović“. Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedmadesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina. Ovaj komad, namijenski pisan za Gradsko pozorište u koronarnim uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave priostekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima.

27. decembra u 20 časova  Gradsko pozorište Podgorica obilježiće Dan pozorišta izvođenjem predstave Pukovnik ptica po tekstu Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića.

U okviru književnog segmenta,  07. decembra u 20h na kanalima Sekretarijata moći ćete da pratite promociju Crna Gora u Prvom svjetskom ratu (1914-1916) – Zbornik dokumenata, koju je priredio Milan Šćekić, a izdavač je Biblioteka „Radosav  Ljumović“.  Zakazane su i dvije promocije Fokalizatora: 10. decembra u 20h Zoran Koprivica Vrteška laži i 22. decembra  20hSabrane pripovijetke Milovana Đilasa II dio

Promocija knjige Pisci ne padaju s nebazbornika radova Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović” održaće se u petak, 11. decembra. U šesti zbornik Foruma uvrštene su pjesme i priče koje su nastajale pretežno tokom 2020. godine obilježene epidemijom i karantinom. U okviru Foruma mladih pisaca predstavićemo poeziju  Barbara Delać (14.decembar), knjigu pjesama Nikole Ćorac (17.decembar) i prvu samostalnu knjigu poezije Luke Boljevića (23.decembar).

Sve promocije prenosiće se na youtube kanalu i društvenim mrežama Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica.


DECEMBARSKA UMJETNIČKA SCENA

DEUS 2020

02- 29. decembar

02. decembar 19h Izložba političkog plakata Novi kolektivizem, Pro et Contra                                                                                 

02. decembar 19:30h razgovor sa Miranom Moharom (NSK, IRWIN, NK)

03. decembar 20h koncert Beatz & Rhymes and friends / down tempo funk session

07. decembar 20h Crna Gora u Prvom svjetskom ratu (1914-1916) – Zbornik dokumenata,  priredio: Milan Šćekić, izdavač: Narodna  biblioteka  “Radosav Ljumović”

09. decembar  12h Gradsko  pozoriste Podgorica, Premijera  Tri praseta, Velika scena  KIC “Budo Tomović”, tekst: Stevan Koprivica, režija: Aleksandar Jovanović

10. decembar  20h Zoran Koprivica Vrteška laži,  izdavač: Fokalizator, učestvuju: Zoran Koprivica i Vladimir Vojinović

11. decembar  20h Promocija 6.  Zbornika mladih pisaca KIC-a Pisci ne padaju s neba, izdavač: KIC ” BudoTomović”

12. decembar  12h Kuhinjazz add 2 na krovu Elektrotehničkog fakulteta

14. decembar 20 hPromocija knjige pjesama Barbare Delać  Gdje smo ovo, pričaj mi

15. decembar  19h  Izložba JU Muzeji i galerije, Nenad Šoškić Transformacije

17. decembar 20h Promocija knjige pjesama Nikole Ćorca  Niko nas nije upozorio, Forum mladih pisaca KIC-a

22. decembra  20h Sabrane pripovijetke Milovana Đilasa II dio, izdavač: Fokalizator   učestvuju:  Aleksandar Radoman, Boban  Batrićević i Vladimir Vojinović

23. decembar 20h Promocija zbirke pjesama Luke Boljevića  Meso jezika, Forum mladih pisaca KIC-a

24. decembar 20h koncert MOA FARO, smooth session

27.decembar 20h Dan Gradskog pozorišta, Pukovnik Ptica, Velika sala KIC “Budo Tomović”

29. decembar 20h Dijalog- most do sloge, Slobodanka Seka Martinović i Prva multikulturalna crnogorska ženska organizacija

Poštujući mjere i smjernice NKT-a,  svi programi prenosiće se uživo preko youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 2 =