5. Međunarodni festival Kotor Art

 

Znak Kotor Art 445

5. Međunarodni festival Kotor Art počeće 1. jula izvođenjem predstave “Baba Jaga”, koprodukcijom  italijanske teatarske kompanije TPO i Teatra Metastasio Stabile della Toscana i trajaće do 15. avgusta u godini u kojoj se obilježava 200 godišnjica  rođenja P.P. Njegoša, kome je i posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje.

Kotor Art 2013 će ugostiti preko 2. 500 umjetnika, izvođača i predavača kroz 6 festivalskih segmenata: Festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, KotorArtTeatar, Festival klapskog pjevanja, KotorAPSS i Pisanje grada.
Izvečće se 125 premijernih programa tokom 46 dana na preko 50 lokacija u Starom gradu, Kotoru i Boki sa učesnicima iz preko 25 zemalja (Portugal, Italija, Njemačka, Rusija, Austrija, Švajcarska, Norveška, Letonija, Poljska, Španija, Belgija …)

 

Okosnicu ovogodišnjeg Kotor Art-a čine tri pozorišne premijere – autorski projekti  Paola Mađelija (Njegoš i ja), Lidije Dedović (San na Božić) i Petra Pejakovića (Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi), kao i četiri koncerta: Njegoševih 200, Preplitanja – Njegošu sa odanošću žene,  Čojstvo i junaštvo u muzici i premijerno izvođenje djela “Iskra besamrtna” crnogorskog kompozitora Ivana Marovića (festivalska porudžbina).
Predstava “Njegoš, Vatre”,  autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Mađelija igraće svoju četvrtu sezonu, a reprizno će biti izvedene i prošlogodišnje produkcije ”Egzistencija” i “Guliver”.

 

Uz podršku Evropske Komisije i fonda EACEA 21. festival za djecu imaće čak 16 predstava u glavnom i 70 pratećih programa tokom 10 dana koliko će ključevi grada Kotora  biti u rukama djece. Biće izvedeno 96 premijernih I 80 repriznih programa kroz dječije scensko stvaralaštvo, na sceni za mlade, kroz zabavno-književni, likovni, muzički,edukativno-teorijski i u off programu.

 

U okviru 12 koncerata 12. Don Brankovih dana muzike, nastupiće preko 300 umjetnika, a među njima je  jedan od najvećih pijanista današnjice Ivo Pogorelić, koncert-majstori dva najveća orkestra na svijetu – Berlinske filharmonije (Gaj Braunštajn) i Londonskog simfonijskog orkestra (Roman Simović), jedan od najuspješnijih pijanista sa naših prostora Simon Trpčeski, proslavljeni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, muzička legenda dirigent Mladen Jagušt, kao i dva off programa Rundek Cargo Trio i Duško Gojković sa Belgrade Summit Octet-om.

 

I ove godine Kotor Art će dati prostor studentima umjetnosti i arhitekture da o svom pozivu i okruženju promišljaju kritički, na nov, moderan i prije svega konstruktivan način. Rezultate njihovog rada vidjećete na arhitektonskoj izložbi i u različitim akcijama i performansima na kotorskim trgovima i pjacama. “Ispisujući” grad, studenti će pronalaziti kreativna rješenja, stvarati platforme i artefakte za promociju i prezentaciju samog festivala Kotor Art, a velika Kotor APSS konferencija ugostiće ponovo najznačajnija imena iz svijeta arhitekture. Uvod u kotorsku, arhitektonsku priču predstavljaće izložba „The Competitive Hypothesis” koja direktno iz NY stiže u CG.

 

Perast će, tokom tri  festivalske večeri ugostiti 30 klapa iz CG i regiona koje će se nadmetati u tri kategorije, a izvodiće, između ostalih, i obavezene bokeljske izvorne i autorske kompozicije.

Promocija knjige „ Ludvik Kuba : Pjesme dalmatske iz Boke, 1907.“  u kojoj se premijerno  objavljuje  155 od 161  originalnog  notnog zapisa,  takođe je jedan je od highlight-a ovogodišnjeg programa..

 

Kotor Art finansira Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština Kotor i od ove godine Evropska Komisija kroz fond EACEA. Naglašavamo da petu godinu zaredom Kotor Art uživa pažnju i pokroviteljstvo UNESCO-a, što je presedan među festivalima u svijetu.
Generalni medijski pokrovitelj je RTCG.

Ono što odlikuje Kotor Art su visoko kvalitetni programi u svim segmentima koje vode naši renomirani umjetnici i stručnjaci na izuzetno visokom nivou i naglašavamo: Hitno je konačno instucionalizovati ovakj festival kako bismo mogli djelovati cijele godine i konačno imati mogućnost da ga učinimo nezamjenljivim u Evropskom kulturnom prostoru!!!

 

 PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART