6. Internacionalni sajam knjiga – O poeziji Arsena Dedića, Miladina Šobića i Vita Nikolića


Ljubitelji pisanog stvaralaštva Arsena Dedića, Miladina Šobića i Vitomira Nikolića bili su u prilici da u okviru 6. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica uživaju u promociji knjige Gorana Sekulovića “Za jednom kapi čistog života”. Promocija je održana u četvrtak 1. oktobra u 15 h, a govorili su autor knjige i Borislav Cimeša.

Goran Sekulović je crnogorski književnik, politikolog, esejista, publicista i filozof. Autor je više od 40 knjiga iz različitih oblasti, a prema Cimešinim riječima, u svim žanrovima ostavio je veliki trag. Knjiga “Za jednom kapi čistog života”, čiji je naslov preuzet iz stihova pjesme Gustava Krkleca, predstavlja analitičko-esejističku studiju. Ona, kako Cimeša navodi, pripada i žanru književne kritike i esejistike, a Dedića, Šobića i Nikolića predstavlja u novom svijetlu.

Sekulović je u “Za jednom kapi čistog života” pronašao nit koja spaja ova tri pjesnika, a odnosi se na tzv. poetski kosmizam. Kako Cimeša navodi, granice u kojima se kreće poetski svijet pjesnika odnosi se na fenomen rađanja i ljubavi, fenomen smrti i fenomen riječi.

“Jedna nacionalna kultura da bi bila nacionalna mora biti i evropska, a tome svjedoče i Dedić i Šobić i Nikolić. Svi oni imaju izuzetnu refleksivnu dozu, filozofsku, misaonu, a u najboljem smislu pripadaju nacionalnoj, južnoslovenskoj i evropskoj poeziji i lirici”, istakao je Sekulović.

Knjigu “Za jednom kapi čistog života” su objavili Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatska i Skaner studio iz Zagreba, a primjerci su podijeljeni publici, uz potpis autora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 2 =