6. Internacionalni sajam knjiga – Odnosi Češke i Crne Gore


U okviru četvrtoga dana 6. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2020, govoreno je o odnosima Češke i Crne Gore. Na promociji su razgovarali istoričari, Boban Batrićević i František Šistek koji su govorili o istoriji Crne Gore posmatrano iz češkog ugla.

Od ranije poznat crnogorskoj publici, Šistek je na češkom jeziku napisao više studija o Crnoj Gori, među kojima je i njegov doktorat Češke predstave o Crnoj Gori od 1830. do 2006. godine. Autor je napisao i mnoge autorske članke o Crnoj Gori, čiji je izdavač bila Matica crnogorska.

Nedavno je prevedena Šistekova Istorija Crne Gore, za koju Batrićević ističe da se radi o jednom od najboljih pregleda crnogorske istorije, ozbiljnoj i obimnoj studiji koja prati istoriju Crne Gore od praistorije do današnjih dana.

“Crna Gora i crnogorska istorija – sve je to dio mene još od kraja prošloga vijeka. Ja sam počeo da se bavim bivšom Jugoslavijom u cjelini, obilazio sam primorski dio ali Crna Gora je bila zadnja republika bivše Jugoslavije koju sam posjetio. Kasnije sam počeo da se bavim 1918. godinom i statusom Crne Gore u to vrijeme” – zaključuje Šistek.

Na promociji su se takođe mogli čuti detalji o stvaranju autorove knjige i preprekama, zatim o upotrebi ranije stečenih znanja o Crnoj Gori. Na pitanje o tome što Crnu Goru čeka u budućnosti, Šistek napominje da je to neizvjesno i da ćemo svi svjedočiti budućem razvoju događaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 12 =