6. Internacionalni sajam knjiga – Promocija knjige Iz dubine Lješanske nahije


Drugi dan 6. Internacionalnog sajma knjiga obilježila je i promocija knjige Iz dubine Lješanske nahije autora Slobodana Čukića. Knjiga je dio edicije „Crnogorska kulturna baština“ biblioteke „Radosav Ljumović“. Publici se najprije obratio Nebojša Burzanović ističući da knjiga Iz dubine Lješanske nahije predstavlja neku vrstu našega duga kao ustanove prema glavnom gradu i Crnoj Gori uopšte. Biblioteka radi na očuvanju prošlosti Crne Gore, a ovo djelo, kao i druga izdanja biblioteke doprinose toj namjeri.

            Baveći se istorijom crnogorskog krša, autor je svojim istraživačkim radom postigao uspjeh kada je u pitanju prikupljanje informacija, ocijenio je Burzanović. Kada se uzme u obzir činjenica da je prostor Crne Gore nedovoljno istražen, značaj knjige je još veći. Lješanska nahija je prostor koji je bio naseljen još od praistorije. Iako autor nije fokusiran na cjelokupnu istoriju tog prostora, knjiga je dokaz da je Lješanska nahija bogata mogućnostima za istraživanje. Autorovo istraživanje i upoznavnavanje sa nahijom teklo je postepeno. Autor uočava da su mjesta veoma zapuštena, a da postoji mnogo potencijala za istraživački rad.

            Publici se obratio i Aleksandar Radoman, koji je takođe istakao značaj ove knjige za istoriju i kulturu Crne Gore. Istraživanjem prošlosti Lješanske nahije, Čukić je sačinio ozbiljno istoriografsko štivo. On sabira, rekonstruiše i interpretira, što dalje omogućava čitaocima da saznaju do sad nepoznate podatke. U razgovoru sa Aleksandrom Rdaomanom, Čukić je najprije otkrio zašto se baš odlučio za taj prostor. Iznio je želju da zaviri u svaki kutak i nađe tragove interakcije literature i terena. Tokom istraživanja koja su išla u raznim pravcima, Lješanska nahija se uvijek nametala. Kada je odlučio da joj se posveti, počelo je traganje za metodološkim polazištem. Čukić se usredsredio na najstarije informacije o Lješanskoj nahiji, kojom se bavio kao dijelom stare Crne Gore. Knjiga se bavi i tradicijom, natprirodnim silama i sujevjerjem, koje je i danas prisutno u određenoj mjeri. Elementi kolektivnog mentalnog sklopa nastavljaju i dalje da žive, zaključuje autor. Knjiga Iz dubine Lješanke nahije predstavlja još jedan korak u rasvijetljavanju bogate crnogorske istorije.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =