6. Internacionalni sajam knjiga – Promocija zbirke poezije ,,Magla: vidljive tačke” autorke Jovane Bojović


Danas je na šestom Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici sa početkom u 16:00 promovisana zbirka poezije ,,Magla:  vidljive tačke” crnogorske dramaturškinje i pjesnikinje Jovane Bojović.  O zbirci su, uz autorku, govorili i akademik Pavle Goranović i književna kritičarka Dragana Erjavšek.

Goranović je istakao značaj pjesništva Jovane Bojović, kojoj je ovo druga zbirka pjesama, te naveo da ona predstavlja značajan pjesnički glas u novijoj crnogorskoj poeziji. Bojović, prema Goranovićevim riječima, nalazi vidljive tačke, scene, u uvijek napetoj stvarnosti i iskustvima drugih kao sopstvenim.

          ,,Na kraju, ne mora pjesnik biti onaj koji je ujevićevski uhapšen u magli  da bi iz magle stvarao, ali predosjeća da u magli sve čudno se čini, magla je pratilac usamljenosti u društvu – onog neprolaznog osjećaja da mišljenje i djelanje služe da usložnjavaju životne prilike”, naveo je Goranović.

          Jovana Bojović i njena lirska pripovjedačica, po riječima Dragane Erjavšek,  ne biraju lakši put da nam saopšte istine o svijetu.

           ,,U sitnom brojanju utisaka, poezija Jovane Bojović ima brilijantne upadice, iznenađujuće zaključke, pa i još bolje: odsustvo značenja u završnom stihu koje ponekad gotovo zakrivi apsurd tako da zvuči kao jedini mogući odgovor”, ističe Erjavšek.

          Pjesništvo je za Bojović isprva  bio ,,izlet u poeziju” , kako je sebe prvobitno posmatrala kao dramaturga i dramskog pisca. Ipak, kako sama priznaje, iskazivanje sebe kroz stihove je postao ravnopravan način njenog umjetničkog izražavanja. Objašnjavajući naslov ove zbirke poezije, Bojović je kazala:

          ,,U svoj toj magli, u svoj toj neizvjesnosti, u svoj toj nesigurnosti gubimo mogućnost da događajima damo tačno ime, što je težnja savremenog čovjeka da svemu da ime, da svemu da etiketu.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 16 =