Plav – Predstava „U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše“

Predstava „U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše“, po motivima novele „Pukovniku nema ko da piše“, Gabrijela Garsije Markesa, u režiji Petra Pejakovića, biće izvedena 30. januara 2020. godine, u Domu Kulture JU Centar za kulturu, u Plavu u 19 sati.

Predstava je nastala u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK) i Doma Kulture JU Centar za kulturu Plav. U predstavi igraju Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić i Slaviša Grubiša. Asistent reditelja je Nemanja Mijović, dramaturg Nikola Tomić, muzički saradnik Ilija Gajević. Producent predstave je Milivoje Lakić, majstor svjetla Senad Muminović, majstor tona Denis Palabrtić, a koproducneti su Vlado Knežević – direktor JU Centar za kulturu Plav i Miralem Metjahić – sekretar za društvene djelatnosti, sport i kulturu.

Markesova novela „Pukovniku nema ko da piše“ nastala je 1957. godine. Markes je 1982. dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman „Sto godina samoće“, ali je uvijek isticao da je „Pukovniku nema ko da piše“ njegovo najbolje djelo.

„Da li se svrha umjetnosti ostvaruje (svršava li se) u postojanju sebe, ili se otvara ka onima koji u njoj uživaju i kroz njih zadire u svijet? Koji je domet njenog zadiranja? Šta je proces rada na predstavi, kojim putem ide i dokle vodi? Odgovore na ova pitanja zajednički smo tražili u procesu stvaranja predstave bazirane na noveli „Pukovniku nema ko da piše“. Pukovnik čeka, nada se, uzda se u lažna obećanja, lomi se, na kraju prelama i uzima, figurativno govoreći, svoj život u svoje ruke. Sama predstava, kao i proces njenog nastajanja, nose u sebi obrazac čitanja, i to ne čitanja koja nalazimo u sintagmama „rediteljsko čitanje“, ili „dramaturško čitanje, već, kako ga je definisao Umberto Eko, čitanje „prvog nivoa, u kojem se ne pitamo kojim je umjetničkim sredstvima neki efekat proizveden kod nas, već ono u kojem se „uživljavamo“. Ono u našem umu osvjetljava situacije i odnose iz naših života istovrsne onima u djelu. Upravo te sitacije osvijetljene u umu čitalaca (u ovom slučaju troje glumaca), sada imamo oscenjene, osvijetljene svjetlima pozornice, ponuđene kao reflektori za um gledalaca predstave.

Da li je krajnji domet umjetničkog djela taj niz unutrašnjih i pozorišnih predstava baziranih na istim temama i sličnim iskustvima, ili ono ipak probija ograničenost lobanje i „ozidanost“ scene? Prekida li životarenje i dovodi li do življenja? U trenutku pisanja ovih redova ne mogu dati tačan odgovor, proces još nije završen. Moramo zajedno sačekati kraj predstave. Ali, optimista sam“, zapisao je o predstavi dramaturg Nikola Tomić.

ATAK-ov projekat je započet 2018. godine predstavom „Gospođa Bovari“, Gistava Flobera, u režiji Zorana Rakočevića, i adaptaciji Vaska Raičevića, čije je premijerno izvođenje bilo u Plužinama,  u saradnji sa Centrom za kulturu Plužine. Nakon „Madam Bovari“, postavljena je „Persona“, prema filmu Ingmara Bergmana, u režijiji Stevana Bodrože, za koju je adaptaciju uradila Dragana Tripković, a u saradnji sa Centrom za kulturu Bijelo Polje.

Predstava „U vezi sa Pukovnikom kojem nema ko da piše“ dio je projekta „Sjeverne scene – razvoj publike i podsticanje pozorišne produkcije u Centrima za kulturu na sjeveru Crne Gore“, putem konkursa Ministarstva kulture, u svrhu afirmacije kulturne nezavisne scene u Crnoj Gori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =