A tempo – Deveta u čast Desete

 

PLAKAT ATEMPO2016

 
 

Nakon devet koncertnih večeri na kojima su sa velikim uspjehom nastupili naši i inostrani istaknuti umjetnici, ovogodišnji, XV Međunarodni muzički festival A tempo biće zatvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla u petak, 22. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće premijerno izvedena monumentalna Deveta simfonija u d-molu, Ludviga van Betovena. Kao solisti na koncertu će nastupiti istaknuti solo pjevači: Snežana Savičić-Sekulić, sopran, Iva Mrvoš, alt, Domagoj Dorotić, tenor i Ivica Šarić, bas.

Crnogorski horski ansambl su pripremile prof. Aleksandra Knežević i prof. Zoja Đurović.

Koncert koji nosi naziv Deveta u čast Desete posvećen je desetogodišnjici obnavljanja crnogorske nezavisnosti.

 

CSO april 2016

 

SNEŽANA SAVIČIĆ-SEKULIĆ osnovne i postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Laureat je 33. Međunarodnog  takmičenja Muzičke omladine u Beogradu 2003. godine  kada joj je, prvi put u istoriji takmičenja, dodijeljeno pet specijalnih nagrada. Takođe je laureat nagrade Oskar Danon koju dodjeljuje Narodno Pozorište u Beogradu za vrhunske umjetničke kreacije i dobitnik Godišnje nagrade ove kuće, kao i nagrade Muzika Klasika kao najuspješniji ženski izvođač u 2011. godini. Stalni je član Opere Narodnog Pozorišta u Beogradu, u kojoj je  jedna od vodećih solistkinja.

Mecosopran IVA MRVOŠ solo pjevanje je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao stipendista norveške vlade na Fakultetu za muziku i ples pri Univerzitetu u Stavangeru stiče master diplomu (2010/2011). Ostvarila je  brojne operske uloge i nastupa kao solistkinja sa orkestrima. Prva je inostrana umjetnica koja je osvojila Shell nagradu za najboljeg mladog umjetnika godine (2011) na muzičkoj sceni Rogaland regije u Norveškoj. Trenutno je angažovana na više projekata u Beču.

Tenor DOMAGOJ DOROTIĆ diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2008). U Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu angažovan je kao pjevač operskog hora od 2003. godine, da bi od 2010. postao  solista i ostvario niz zapaženih uloga. Dobitnik je brojnih nagrada: prve nagrade žirija na ljetnjem operskom seminaru u Laubahu (Njemačka, 2008), Godišnje nagrade Hrvatskog narodnog kazališta, nagrade Vladimir Ruždjak.

Istaknuti Bosansko-hercegovački umjetnik IVICA ŠARIĆ završio je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Solista Sarajevske Opere sa repertoarom koji uključuje pedesetak uloga, stalni je gost operskih kuća u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Ljubljani, Mariboru i Skoplju. Njegova bogata diskografija uključuje veliki broj audio i video izdanja i snimaka za brojne RTV kuće u regionu. Učestvovao je u praizvedbi prve crnogorske nacionalne opere Balkanska carica tumačeći ulogu Ivana-bega Crnojevića. Za umjetničke zasluge nagrađen je nagradom „6. april“ grada Sarajeva (1992). Bio je direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, u dva mandata je obavljao dužnost ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Trenutno je savjetnik za kulturu i sport Vijeća ministara BiH.