Aforističari Veljko Rajković i Bojan Rajević pozvani na Satira fest 2013.

 

Veljko Rajkovic i Bojan Rajevic na Satira festu

 
 
 

Na XI Satira festu, jednoj od najprestižnijih manifestacija humora i satire u Jugoistočnoj Evropi,  koji će se održati u petak, 11. oktobra u Beogradu, pozvana su i dvojica crnogorskih aforističara  – Veljko Rajković, iz Podgorice i Bojan Rajević, sa Cetinja.

Organizator festivala je Beogradski aforističarski krug.

Umjetnički savjet manifestacije u sastavu: Aleksandar BaLjak (predsjednik), Vitomir Teofilović, Dušan Puača, Jovo Nikolić, Slobodan Simić, Milan Beštić, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i Vesna Denčić (članovi), izabrali su aforizme, satirične priče i pjesme i odredili učesnike književne večeri, koja će biti održana u sali gradske opštine Stari grad u Beogradu. Savjet je od preko 130 prijavljenih autora, poziv uputio 35-orici iz svih bivših republika SFRJ i nekoliko balkanskih zemalja

Autoru najboljeg aforizma izgovorenog na festivalu, biće dodijelena nagrada „Vuk Gligorijević“, a priznanja će biti dodijeljena i autorima najbolje satirične priče i pjesme.

Ovogodišnji Satira fest posvećen je stvaralaštvu Jovana Jovanovića Zmaja (1833 – 1904), poznatom pjesniku, jednom od prvih i najznačajnijih srpskih satiričara i aforističara, pokretaču i uredniku brojinih humorističko-satiričnih listova, a povodom sto osamdeset godinja od njegovog rođenja.