Aleksandar Morfov režira u Crnogorskom narodnom pozorištu


U Crnogorskom narodnom pozorištu počele su probe za predstavu koju će po tekstu švajcarskog pisca Fridriha Direnmata “Posjeta stare dame” režirati još jedna internacionalna teatarska zvijezda – Aleksandar Morfov.

CNP  angažmanom Aleksandra Morfova nastavlja sa konceptom saradnje sa najznačajnijim i najaktuelnijim pozorišnim umjetnicima Evrope. Ovaj koncept u prethonoj sezoni je rezultirao predstavom “Ivanov”, u režiji slavnog reditelja Andrija Žoldaka, koja je od strane kritike ocijenjena kao jedna od najznačajnijih pozorišnih predstava u regionu. Predstava je zavrijedila pozive za gostovanja na brojnim međunarodnim pozorišnim festivalima: u Izraelu, Rusiji, Španiji, Italiji, Rumuniji, kao i na regionalnim festivalima.

U predstavi će igrati glumci iz ansambla CNP-a, a probe se održavaju uz strogo poštovanje mjera koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo i svih preporuka Instituta za javno zdravlje.

Autorski tim predstave čine: Stefan Bošković, dramaturg, Nikola Toromanov, scenograf i kostimograf, Ivanka Vana Prelević, asistent scenografa, Lina Leković i Gordana Bulatović, asistentkinje kostimografa, Jelena Šušanj, lektorka i Dušanka Belada, asistentkinja reditelja.

Premijera predstave je planirana za 1. novembar – Dan Crnogorskog narodnog pozorišta.

Aleksandar Morfov je zvijezda bugarskog, ruskog  i evropskog pozorišta, koji je prepoznat po društveno-angažovanom pristupu teatru, te svojstvenom i autentičnom poimanju i prezentovanju klasičnih djela.

Od 1994. do 2000. godine, Morfov je bio glavni reditelj u Bugarskom narodnom pozorištu „Ivan Vazov“. Prve predstave koje je režirao – Servantesov  “Don Kihot” i Šeksirova “Bura” pokrenule su novi talas u teatru, a režija Šekspirovog komada “San ljetnje noći” učinila ga je jednim od najpopularnijih reditelja u Bugarskoj.  Slijede nagrađivane i često igrane adaptacije i originalne verzije brojnih klasika. Od kasnih devedesetih, počinje da se razvija njegova internacionalna karijera – od 2003. do 2006. bio je glavni režiser u„Komissarzhevskaia Teatru“ u Sankt Peterburgu, a  2005. godine radio je u SAD-u sa Majklom Barišnikovom na pozorišnom projektu „Doktor i pacijent“  Rezoa Gabriadzea. 2006. godine vraća se u Narodno pozorište Bugarske kao glavni  režiser. Morfove predstave predstavljene su na međunarodnim pozorišnim festivalima u Beču, Kazablanki, Kijevu, Torunu, Ohridu, Beogradu, Vroclavu, Hamburgu itd. Brojne uspješne projekte napravio je i u Evropi – Francuskoj, Švedskoj, Makedoniji, Rumuniji, Letoniji i posljednjih godina u Izraelu.

Nova pozorišna sezona u CNP-u počeće u oktobru a otvoriće je premijera predstave “Smrt i njeni hirovi” Žozea Saramaga, u režiji Lidije Dedović. 

CNP u oktobru očekuje i gostovanje na jednom od najznačajnijih internacionalnih teatarskih festivala MESS u Sarajevu, sa predstavom “Ivanov”, A. P. Čehova, u režiji Andrija Žoldaka.

Gostovanje je bilo zakazano za 1. septembar ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije u BiH odloženo za oktobar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + seven =