„Anika i njena vremena“ na zimskoj sceni Ljetopisa

 

 

Predstava „Anika i njena vremena”, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Beo Art-a, kojom će biti zaokružen martovski program zimske scene Ljetopisa, igraće se 29. marta 2018. godine, u barskom Domu kulture, sa početkom u 19h. Karte se još uvijek mogu naći u prodaji. Njihova cijena je 5 eura, a mogu se kupiti svakog dana u intervalu od 16h do 20h, na biletarnici u Dvorcu ili rezervisati pozivom ili porukom na broj 068/278-760.

U komadu koji je režirala Ana Đorđević, uloge tumače: Milica Trifunović, Nenad PećinarBiljana KeskenovićDušan Matejić/Dušan VukašinovićMilovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić.

Predstava je nastala po motivima poznate pripovijetke Iva Andrića „Anikina vremena“. Njena radnja postavljena je u „dramaturški okvir onog dijela priče kada Jakša, sin dobrunskog prote Melentija, umesto da se preda crkvi i naslijedi porodični „zanat“, predaje sebe Aniki i „otvorenoj kući“, višegradskom bordelu. Od prvog trenutka, situacija je postavljena tako da, iako potisnute u kuće, bez velikog izgleda na društveni uticaj i javni život, žene oblikuju stvarnost u kojoj žive muškarci. Ana Đorđević nedvosmisleno jasno daje do znanja da su one i te kako bitan društveni faktor, ravnopravan ako ne i jači pol od muškaraca, pozvanih za sve i svašta, a otvara i pitanje odnosa tih istih žena, unutar porodice, gdje majka tradicionalno sputava kćerku da bude samostalna i nezavisna, kao što pomaže ocu (muškarcu) da sina izvede na pravi put – put moći. U drugom planu, predstava na tragu katkad suptilnog, katkad otvoreno kritičkog jezika Iva Andrića, otvara pitanja zaostalosti sredina koje svoju (ne)sreću grade na, takođe, tradicionalnim, zatucanim odnosima prepunim potlačivanja, sujeverja, licjemerja“.