ATAK – Počeo rad na pozorišnoj predstavi “Persona” Ingmara Bergmana

Alternativna teatarska aktivna kompnija (ATAK) započela je rad na pozorišnoj predstavi “Persona” Ingmara Bergmana, u režiji Stevana Bodrože, za koju je po kultnom švedskom filmu, dramatizaciju uradila Dragana Tripković. U pedstavi uloge tumače naše nagrađivane glumice Nada Vukčević i Vanja Jovićević. Pedstava „Persona“ biće premijerno izvedena u Bijelom Polju u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo”, 14. maja 2019. godine, a repriza će biti u Podgorici u Sali DODEST, KIC-a „Budo Tomović“.

Predstava „Persona“ je dio projekta “Sjeverne scene – Razvoj publike i podsticanje pozorišne produkcije u Centrima za kulturu na sjeveru Crne Gore” koji je započet prošle godine predstavom „Gospođa Bovari“ Gistava Flobera, u režiji Zorana Rakočevića, a čije je premijerno izvođenje bilo u Plužinama, u saradnji sa Centrom za kulturu Plužine. Producent projekta je Edin Jašarović, a producent predstave „Persona“ Slobodan Radović.

„U vrijeme narcizma i depresije što znači zaćutati na sceni, usred antičkog komada? Je li to isto gađenje koje je pogodilo Hamleta (po Ničeovom tumačenju) ili sasvim nova potreba za introspekcijom i samooblikovanjem? Mi učimo o tome kako je nastalo pozorište, ali možemo samo da nagađamo zašto, iz koje sudbinske potrebe. Ovaj komad propituje dodirne tačke između persone i alme, maske i duše, kao i između stvarnosti i njenog podražavanja. Već počinje da nas stiže umor od konstantne borbe za novim prostorima, za mogućnostima drugačijeg pozorišta, od neprestanog suočavanja sa tupošću i provincijalizmom. Možda je vrijeme da pokušamo napraviti predstavu o znakovitosti ćutanja, kaže Vasko Raičević, direktor organizacije ATAK.

Predstava „Persona“ je druga režija Stevana Bodrože u ATAK-u. Prethodno je režirao „Mlijeko u prahu“.

„ATAK i ja se po drugi put upuštamo u ekspediciju pronalaska naše teatarske Terre Incognite. Ovaj put plovimo vođeni zvezdama iz sazvežđa Bergman. “Persona” je dramska mandala, otvorena sa svih strana za tumačenja, neuhvatljiva a opet beskrajno jasna i čista. Zavedeni smo njome, želimo da je dosegnemo. Podgorica je za mene uvek bila grad kreativnih avantura, čudno utočište za umetničku beskompromisnost….ali autentično i moje. Radujem se ovoj ekspediciji. ATAK nastavlja svoji bitku sa vetrenjačama….ali bitke su tako opojne….i same sebi svrha….i ako imaš privilegiju da učestvuješ u njima….već si pobednik“, zapisao je reditelj Stevan Bodroža.

„Sjeverne scene“ je dugoročni projekat koji ATAK razvija u sradnji sa centrima za kulturu sa sjevera Crne Gore. Ovim projektom alternativna pozorišna trupa ATAK nastavlja s punim entuzijazmom i vjerom u teatar u svoju nezavisnu misiju afirmisanja umjetnosti kao najsnažnijeg oružja civilizacije. ATAK želi da podstakne teatarsku produkciju, vrati publiku u pozorište i poveća saradnju nezavisnih subjekata kulture sa institucijama koje imaju mogućnost djelovanja u onom segmentu u kojem je crnogorska pozorišna nezavisna scena ograničena, a to je prije svega scenski prostor, zatim sloboda odabira repertoara koji odgovara društvenim, lokalnim, političkim, socijalnim i obrazovnim prilikama. ATAK je prepoznat kao organizaija koja preipsituje mogućnosti teatra, otvara prostor za mlade umjetnike i promoviše pozoripnu umjetnost u domenima profesionalnog djelovanja i alternativnog načina. Cilj ovog projekta je afirmisanje i jačanje publike kao najvažnijeg segmenta socio-kulturnog lanca pozorišne djelatnosti.

Sljedeća produkcija koju će u okviru „Sjevernih scena“ realizovati ATAK biće u saradnji sa Centrom za kulturu Andrijevica.

Projekat se realizuje putem konkursa Ministarstva kulture Crne Gore, u partnerstvu sa Grupom za istraživanje i razvoj kulturne politike, Centrom za kulturu Bijelo Polje i KIC-om „Budo Tomović“.