Autorsko veče dr Ganija Karamanage u KIC-u


Autorsko veče posvećeno poznatom ulcinjskom ljekaru i humanisti, čuvaoacu baštine tog kraja, primarijusu dr Ganiju Karamanagi prirediće Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore uz podršku KIC-a “Budo Tomović”.

                  Veče će biti organizovano u utorak, 29. septembra, u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

                  Na večeri će govoriti: akademik Zuvdija Hodžić, mr scc. Miroslav Marić i autor.  Moderator večeri će biti Neda Papović, a u muzičkom dijelu programa učestvuje Amela Frljučkić, izvođač na harmonici.

                  Pored stručnog i profesionalnog angažmana u medicini, dr Karamanaga je autor zapaženih publističkih radova koji se odnose na posebnosti Ulcinjske opštine.

                 Gani Karamanaga je rođen 1946. godine u Ulcinju u porodici pomoraca. Osnovnu školu je završio u Ulcinju 1960, Medicinsku školu na Cetinju 1964. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1969. godine, a specijalizaciju iz pneumoftiziologije je  završio 1977. godine takođe u Beogradu. Cijeli svoj radni vijek je posvetio liječenju bolesnika od plućnih bolesti ovoga podneblja, pa i šire, kao i na praćenje medicine sa naučnog aspekta vezano za ove krajeve. Živeći svakodnevno u gradu Ulcinju i susretajući se sa patologijom oboljevanja ovoga kraja poseban osvrt imao je u praćenju i liječenju hroničnih bolesti prirodnim  faktorima ove regije. Sa velikom ozbiljnošću studiozno se bavi ovom problematikom. Za dokazani stručno i naučni rad Ministarstvo zdravlja Vlade Crne Gore mu uručuje zvanje Primarijus 1998.godine. Svoje stručno – naučne radove objavljivao je na crnogorskom i albanskom jezik.

               Organizator i učesnik je prvog Simpozijuma „Mogućnost razvoja zdravstvenog turizma u Ulcinju“ 2002. godine nakon čega je štampana knjiga na crnogorskom i albanskom jeziku.

               Njegove knjige objavljene su na oba jezika: “Liječenje priorodnim faktorima u Ulcinjskoj regiji (2008), “Sunce, more, zdravlje – odabir stručnih i naučnih radova (2013), “Sjećanja jednog ljekara” (2015), “Porodilište u Ulcinju” (2015), “Korijeni” (2016), “Buđenje” (2016), “Starogradskim ulicama – Na kapiji (2017), “Gradski Pazar” (2019), “Vjetreni mlin” (2020), “Monumenti” (2020).

              Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + eight =