„Bajka o ribaru i ribici“ na Festivalu lutkarskih pozorišta u Dnjepru

 

 

Višestruko nagrađivana predstava „Bajka o ribaru i ribici“ (6+), u produkciji Lutkarske scene za djecu Gradskog pozorišta, učestvovaće u srijedu 24. oktobra 2018. godine, na III Internacionalnom festivalu lutkarskih pozorišta „Dnipro Puppet Fest – 2018” u Dnjepru (Ukrajina). Predstava u režiji Evgenija Ibragimova biće igrana u dva termina – u 11 i 13 sati na sceni Pozorišta mladih.

 

Ove godine festival u Dnjepru okupio je od 21. do 25. oktobra deset pozorišta iz Ukrajine, Bjelorusije, Crne Gore i Hrvatske, a publika je u prilici da vidi 12 predstava na dvije lokacije – u Teatru Ševčenko i Pozorištu mladih.

„Bajku o ribaru i ribici“ rađena je prema poznatom Puškinovom djelu. Nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka. Ova lutkarska predstava namijenjena je jednako i djeci i odraslima, jer nosi humanu poruku ispričanu isključivo lutkarskim sredstvima.

Igraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić/Anđelija Rondović, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović, Davor Dragojević.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Joakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević. 

„Bajka o ribaru i ribici“ na IX Bugojanskom lutkarskom bijenalu osvojila je četiri nagrade: za najbolju predstavu, za najbolju muziku, za vizuelni identitet i za najbolju animaciju. Predstava je apsolutni pobjednik i XXIII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, gdje je osvojila takođe četiri priznanja: gran pri za najbolju predstavu u cjelini i nagrade za najbolju režiju, kolektivnu igru i kreaciju lutaka. Ansambl predstave osvojio je i nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci. „Bajka o ribaru i ribici“ osvojila je i tri nagrade na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na XVIII Međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje.