Bar – Promocija knjige “Glasovi iz Doklee” Miraša Martinovića

 

 

 

Pretposljednji program zimske scene biće promocija nove knjige crnogorskog autora, Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee”, koja će se održati 31. maja 2018. godine, u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h. Moderator večeri biće pisac Miroslav Jovanović Timotijev.

Knjiga “Glasove iz Doklee” nedavno se pojavila u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Skaner studija, a u Dvorcu kralja Nikole će biti premijerno promovisana.

Ovo neobično književno djelo čini  trideset pet proznih odrednica, markantnih tačaka, atipičnih ličnosti i događaja iz dugovjekovnog trajnja na prostorima koje zahvata Crna Gora, ali i onih izvan tih granica, sa kojima su ovi prostori imali stvarne dodire i nevidljive pulsacije. Neka vrsta enciklopedije mrtvih u kojoj sve žive.

„Knjiga Glasovi iz Doklee treba da bude u biblioteci nacionalne akademije i u svim važnim državnim institucijama kulture, jer je to moderni roman koji svojim encklopedijskim karakterom, pričama i podacima koje sadrži, upućuje čitaoca na ono što je duhovna mjera jednog naroda, njegove legende, mitovi, istorija, pismo i jezik. Bez ove knjige neće se moći sagledati identitet Crne Gore u svojoj cjelovitosti, jer nam ona potvrđuje  milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije“, riječi su mr Aleksandre Vuković na omotnici knjige.

 

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“. Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.