Barbara Delać pobjednica 32. Festivala mladih pjesnika “Dani poezije” u Zaječaru

 

 

Barbara Delać članica Foruma mladih pisaca KIC-a
pobjednica 32. Festivala mladih pjesnika “Dani poezije”

 

            Crnogorska pjesnikinja Barbara Delać pobjednica je 32. Festivala mladih pjesnika “Dani poezije”, koji je održan od 25. do 27. maja u Zaječaru.

            U konkurenciji od 49 pjesničkih rukopisa, koliko ih je pristiglo ove godine na konkurs za najboljeg mladog stvaraoca, žiri u sastavu: Alen Bešić, Petar Miloradović i Dejan Aleksić, izabrao je sedam autora. Žiri je jednoglasno donio odluku da laureat ovogodišnjeg Festivala Dani poezije u Zaječaru, bude Barbara Delać iz Podgorice.

           Kako je žiri naveo u obrazloženju, stihovi Barbare Delać posjeduju snažan reakcioni gest prema svijetu porinutom u bezdan potrošenih kulturnih obrazaca na kojima počiva sama sobom zamorena civilizacija.

           “Zauzimajući poziciju mislećeg pojedinca u tom i takvom svijetu, koji je „tlocrt za apokalipsu“, kako na jednom mjestu bilježi autorka, čovjek je izložen pogubnom radu opsenarske logike koja nameće sumnjivi vrednosni sistem i postavlja imperative shvatanjima i navikama. Sasvim je uočljivo da mlada pjesnikinja svoj stvaralački refleks razvija na uvjerenju da se stvarnost mora tumačiti iznutra, kroz dubinska iskustva neposrednog učestvovanja u njoj, te tako pjesmi pripisuje svojstva izvještaja i svjedočanstva. Otuđenost, koja za pjesnikinju postaje kategorija podignita na tačku apsoluta, ujedno je i ključ za one spasonosne unutrašnje prostore u kojima se priziva novo sopstvo, antropološka nevinost – nasuprot pošastima svijeta postistorije i postkulture” stoji u saopštenju žirija.

           Barbari će kao pobjednici festivala biti objavljena prva knjiga pjesama u izdanju Centra za kulturu u Zaječaru.

           Barbara Delać rođena je 1994. godine u Kotoru. Završila je osnovne studije istorije i teorije umjetnosti. Član je Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“. Objavljuje eseje na internet portalu za kulturu i umjetnost P.U.L.S.E. Finalistkinja je Ratkovićevih večeri poezije (Bijelo Polje) i 40. Rukopisa (Pančevo). Objavljivala je poeziju u zbornicima Foruma mladih pisaca KIC-a: Raspoloženi za ptice i Možda je to neko već isplanirao, kao i u književnom časopisu SCRIPT.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + 10 =