Barski ljetopis – Izložba “Fantastični univerzum Dada Đurića“

 

Bar - Dvorac kralja Nikole

 

 

U nedjelju 17. jula 2016.g.  u okviru likovnog programa ovogodišnjeg Barskog  ljetopisa u Zavičajnom muzeju Bar u 21 sat biće priređena izložba Fantastični univerzum  Dada Đurića.  

Izložbom će biti prezentovan  dio likovnog stvaralaštva jednog  od najistaknutijih  predstavnika  figurativnog   slikarstva  nadrealne konotacije, koji  je svojim stvaralaštvom obilježio je XX vijek u savremenoj  evropskoj likovnoj umjetnosti.

Miodrag Dado Đurić je rođen 1933. godine na Cetinju. Umjetničku školu završava 1952. u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umjetnosti  Beogradu 1956. godine, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Od 1956. godine živio  u Francuskoj. Osim crteža i uljanih slika, radio je grafike, keramiku, skulpture, scenografije, zidne slike,  ilustracije bibliofilskih izdanja, kolaže,  asamblaže, scenografiju i dr.

Izlagao je samostalno na više od 50 izložbi. Predstavljao je Crnu  Goru na Venecijanskom bijenalu 2009.godine. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu. Njegovi radovi nalaze se u poznatim svjetskim muzejima i galerijama. Dobitnik je mnogih nagrada i priznamžnja za likovnu umjetnost. Bio je član ULUCG-a od 1975. godine.

Umro je u Eruvalu (Francuska) 2010.godine.

Crteži i grafike koji  će biti predstavljeni na izložbi  pripadaju legatu koji je princ Nikola Petrović poklonio Narodnom muzeju Crne Gore. Izložbu organizuje Zavičajni muzej Bar u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore,  a njeni autori su istoričari umjetnosti Vladislav Kasalica, muzejski savjetnik i rukovodilac Muzeja u Baru i Slobodan Vušurović, kustos Umjetničkog muzeja Crne Gore.