Barski ljetopis – Koncert mlade pijanistkinje Darje Samofalove napunio salu Dvorca kralja Nikole

 

 

 

Remek djela u izvedbi mlade pijanistkinje Samofalove

 

Bar, 05. jul 2017. godine

 

Darja Samofalova, mlada pijanistkinja, predstavila se sinoć publici u svom gradu solističkim koncertom u Dvorcu kralja Nikole, čija je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kako to po pravilu i biva, kad god se u okviru Barskog ljetopisa predstavljaju naši umjetnici i stvaraoci.

 

 

Šopen, Rahmanjinov, Betoven, Skarlati i Šubert bili su autori čije je odabrane kompozicije Samofalova izvela. Budući da je riječ o nastupu na 30. jubilarnom Barskom ljetopisu remek djela ovih velikana umjetnici su se učinila kao sasvim odgovarajući repertoar za ovu priliku.

„Osjetila sam da je ovo veoma prikladan program. To su sama remek djela klasične muzike – od baroka, tj. njegovog kraja do klasike i Betovena. Tu su i romantizam, najraniji Šubert, Rahmanjinov i Šopen, moj omiljeni kompozitor. Baš sam želela da ga posebno namenim svojoj posebnoj, najdražoj sali“, istakla je Samofalova.

Iako mlada, Darja za sebe ima veliki broj priznanja i nagrada. Zapravo, od 2003. skoro svake godine osvaja prestižne nagrade u regionu i Evropi.

„Svako takmičenje je veliko ohrabrenje za svakog mladog svirača na bilo kom instrumentu. Tako su i na mene delovale i one sa više i one sa manje poena, mada su to uglavnom bile prve nagrade. Ali, uvek su me podsticale na dalji rad i motivaciju. Naravno, ponekad čujete i nekog drugog izvođača koji vas takođe inspiriše svojim muzičkim idejama da spremite neki drugi program i prikažete ga javnosti“, kazala je Darja ističući važnost nastupa i nagrada za profesionalni razvoj.   

 

 

Sinoć je koncert mlade pijanistkinje ispratio veliki broj ljudi, koji su bezrezervno podržali i aplauzom nagradili svako izvođenje kojim je umjetnica pokazala veliku predanost, ali i ljubav i strast na koje se nadograđuje njen talenat za sviranje na klaviru. Ovakvi programi, bili su komentari publike na kraju, još su jedan dokaz da afirmacija i promocija mladih talenata, posebno sa naših prostora uvijek zaslužuju svoje mjesto u umjetničkom programu festivala kao što je Barski ljetopis.

Sljedeći programski segmenti Večernje scene Ljetopisa su izložba „Od predjela ka znaku – Omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi“ koju će ministar kulture Crne Gore, mr Janko Ljumović otvoriti u srijedu, 05.07. u Dvorcu kralja Nikole u 21h; potom predstava „Mrtvac dolazi po dragu“ u režiji Jerneja Lorencija a koprodukciji Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije. Ona se igra u petak, 07.07. na sceni u Starom Baru od 21.30h.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + fifteen =