Barski ljetopis – Koncert Predraga Jankovića i Mirana Begića

 

 

 

Bar, 10. avgust 2017. godine

 

Muzički program Večernje scene jubilarnog Ljetopisa ulazi u završnicu koncertom dvojca koji čine Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina). Oni će u Sali Dvorca kralja Nikole, u subotu 12. avgusta nastupati izvodeći raznovrstan program koji obuhvata djela Baha, Vivaldija, Dvoržaka, Albinonija, Šuberta, Pjacole, Tamindžića, Hercigonje i drugih. Koncert počinje u 22h.

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-molu. Na Muzičku akademiju se upisao u Podgorici – klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao je na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvođačka aktivnost  je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske , Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije.

Predrag Janković (1976) rođen je u Podgorici, gdje je završio nižu (klasa Anke Maliković) i započeo srednju muzičku školu. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji A. Neždanova u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze, sa prosječnom ocjenom 10.  Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine „P. I. Čajkovski” u Kijevu u klasi profesora Pavela Fenjuka.

 

 

Pored mnogobrojnih nastupa na koncertnim scenama širom Evrope i svijeta nastupao je na najznačajnijim muzičkim festivalima u Crnoj Gori: Kotor-ArtGrad teatar – BudvaA TempoBarski ljetopisEsspresivo. Profesor Predrag Janković radi na Muzičkoj akademiji, na predmetima: Harmonika, Kamerna muzika i ansambl harmonika, Metodika nastave harmonike sa pedagoškom praksom i Istorijski razvoj harmonike. Član je žirija na najprestižnijim takmičenjima za harmoniku kao što su: Susreti harmonikaša – Pula, Svjetski trofej Svjetski kup. Predavač je na majstorskim radionicama za učenike i studente sa muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i direktor Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku Harmonika Fest.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 8 =