Barski ljetopis – Najava programa za poneđeljak, 16. i utorak, 17. jul 2018. godine

 

 

Bar, 15. jul 2018.

 

Predstava „Jami distrikt“, Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat, u režiji Kokana Mladenovića, biće odigrana u poneđeljak, 16. jula na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, sa početkom u 21:30h. Dan kasnije, u utorak, 17. jula na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, takođe sa početkom u 21:30h, biće održan program za đecu i omladinu – plesna predstava „Pepeljuga“, Bitef teatra i Mlade Bitef dens kompanije u režiji Jelene Kajgo.

„Jami distrikt“ je predstava koja se, u formi lažnog dokumentarca, bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju – budućem ratu na Balkanu nastalom iz istih apsurda koji su uzrokovali i prethodni. Danas te iste sile iracionalnosti djeluju na širem području Evrope, a sličnosti sa sudbinom Jugoslavije su zabrinjavajuće i zastrašujuće. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvijek? Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare, „dobre“ nacije? Do kraja 21. vijeka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svijest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju vjeruju? Da li ćemo u 22. vijek ući u cipelama iz 19. vijeka? I da li nas žuljaju te razgažene cipele? One odavno nisu lijepe. A da li su udobne?

Komad „Pepeljuga“ je nastavak je repertoarske politike „Bitef dens kompanije“ da njeguje i razvija plesne predstave za najmlađu publiku. Dramaturškom obradom, kao i scenskim konceptom i kostimom, predstava je transponovana u današnje vrijeme, i samim tim bliska je novim, mladim generacijama. U skladu sa ovakvom adaptacijom, radnja predstave se odvija danas, u Srbiji, a obrada teksta daje višestruke mogućnosti. Na prvom mjestu, đecu edukuje da je bolje biti skroman i vrijedan, a ne nametljiv i agresivan. Zatim, budući da se jedan dio predstave odvija na plesnom takmičenju, gledaoci su u mogućnosti da se upoznaju sa različitim plesnim stilovima, poput flamenka, salse, klasičnog baleta, hip hopa, valcera… Na taj način, predstava populariše savremenu igru, formira buduću publiku za ovu vrstu teatra, a takođe, različiti stilovi umjetničke igre mogu zainteresovati đecu i mlade, da se i sami njima bave, i tako na najljepši način obogate period svog odrastanja.

Karte za obje predstave se mogu kupiti svakog dana na prodajnom štandu festivala, koji radi od 18h do 22h ili rezervisati pozivom na broj 068/278-760. Cijena karata za sve pozorišne predstave je 5 eura, osim za „Pepeljugu“ za koju se ulaz naplaćuje 2 eura.