Barski ljetopis – Otvaranje izložbe „Impresije sa putovanja“ Žan-Pjer Tangija

 

 

 

Bar, 25. jul 2017. godine

 

„Impresije sa putovanja“ naziv je izložbe francuskog umjetnika Žan Pjer Tangija, koja će biti otvorena u srijedu, 26. jula u sali Dvorca kralja Nikole u 21h. Postavka će moći da se obiđe do 09. jula, a na otvaranju će govoriti predsjednik opštine bar, dr Zoran Srzentić.

 

 

Žan–Pjer Tangi (Jean-Pierre Tanguy), grafičar, slikar, mozaičar, rođen je 1945. godine u Parizu. Diplomirao je  na prestižnoj likovnu akademiju L’Ecole Nationale Supérieure des Beaux – Arts de Paris, 1972. godine. Nakon dvije godine, u istoj instituciji počinje da predaje grafiku kao asistent kod Jacques Lagrangea, a zatim i kod Jean–Marie Graniera. Nekoliko godina kasnije  unaprijeđen je u zvanje profesora, a ubrzo zatim stekao je status i šefa  Odsjeka za grafiku.  Ž. P. Tangi  danas je počasni profesor na pariskoj likovnoj akademiji  L’Ecole Nationale Supérieure des Beaux – Arts de Paris.

Paralelno sa pedagoškim radom na prestižnoj pariskoj akademiji, Tangi  je predavao grafiku i u Veneciji, kao i drugim centrima koji baštine ovu staru vještinu: Vientiane (Laos), Penang, Kuala Lumpur (Malezija), Tetouan Asilah (Maroko), Istambul (Turska), Kairo (Egipat).

Njegovi radovi izlagani su u više zemalja: Kanada, Španija, SAD, Italija, Laos, Liban, Malezija, Maroko, Turska… 1988. godine u prostoru L’ Espace Pierre Cardin organizovana mu je velika izložba, a  2007. godine dobija nagradu na Bijenalu u Aleksandriji. Tangijevi radovi zastupljeni su u skoro svim važnijim umjetničkim kolekcijama savremene grafike.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − six =