Barski ljetopis – Predstava „ITD“ teatra iz Hrvatske „Ko rukom odnešeno“

 

 

Bar, 12. jul 2017. godine

 

Pozorišni program Večernje scene Barskog ljetopisa nastavlja se u četvrtak, 13. jula, kada će se na Sceni u Starom Baru, od 21h, igrati predstava ITD teatra iz Hrvatske, u režiji Boba Jelčića „Ko rukom odneseno“. U  predstavi igraju: Ivana Krizmanić, Marko Makovičić i Jerko Marčić.

 

 

O predstavi: „Ko rukom odneseno“ Bobe Jelčića kompleksna je priča o međuljudskim odnosima, ljubavnima i prijateljskima. Reklo bi se, Marko je uspješan čovjek. Škola, fakultet – na vrijeme, posao – dobar, u dobroj kompaniji, dobro plaćen, pa zatim – karijera, djevojka, prijatelji, skoro pa savršeno. On je, kao mnogi, znao zabasati u različite probleme, poslovne ili privatne, međutim, što god to bilo, on se osjećao dovoljno sposobnim i spretnim uhvatiti se u koštac s njima. Imao je, osim toga, priličan broj poznanstava i nekolicinu stvarno iskrenih prijatelja, od kojih je i u najtežim trenucima mogao tražiti pomoć. Ali, sad se ispriječilo nešto veliko i bolno, nešto što još nije iskusio, barem ne u toj mjeri. Nešto s čim se ne zna nositi. Nešto što ga čini beznadnim i depresivnim. Već danima muči se s tim, prevrće i obrće razne mogućnosti, traži način kako da to prebrodi; ali ne, i ne, rješenja nikako ne nalazi. I ne samo to, nego, kako vrijeme ide, stvari postaju još gore. Što da se radi? U takvom stanju, dakle, skoro na ivici očaja, on naziva svoje najbolje prijatelje; jedan, reklo bi se, konvencionalniji bračni par, u namjeri da im se povjeri i zamoli ih za pomoć. Znalo se nekad  i ranije događati da, kad mu se sve prelije preko ivice, naprosto bane u njihovu kuću na kraju grada i istrese pred njih sve što mu je na duši. Međutim, sada nije siguran da će sve biti tako jednostavno. Hrli tamo s velikom dozom sumnje u povoljan ishod. Po utjehu ne ide, ona mu u ovom času ne bi puno značila. Dakle, Marko dolazi do njih, do svojih prijatelja, i započinje svoju priču…          

Kritika je za ovaj originalni komad kazala: „Emocionalni spektar predstave bogat je i sofisticiran, pogotovo znamo li da se u formalnom smislu ne događa  gotovo ništa: jedana posjeta prijatelja bračnom paru, pokušaj razgovora o prijateljevu prekidu veze, pokušaj razgovora o tome kako će se svi ubuduće odnositi prema prijateljevoj bivšoj djevojci. No transakcije koje se odvijaju među likovima, kao i u njima, pravo su vrelo i današnjeg političkog trenutka i ritualnih dimenzija socijalnih odnosa. Redatelj Bobo Jelčić pritom nije dokumentarista. Sve su transakcije u nekoj vrsti poetske povišenosti (s brojnim ponavljanjima i namjernim zamućenjima jasnoće rečenica, naglašavanjem ili isticanjem fizičke geste, insistiranjem na gotovo plesnoj mikrostrukturi gradiranih reakcija), ali samo zato da otkriju ono što deklarativna moć jezika nastoji sakriti“.

 

 

Ulaznice za predstavu su u prodaji svakog dana od 10h do 12h i od 17h do 21h, na biletarnicama u Domu kulture (osim u popodnevnom terminu na dan igranja) i u Starom Baru. Cijena ulaznice je 5 eura.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 8 =