Barski ljetopis – Program za petak, 29. i subotu, 30. jul 2016. godine

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

petak, 29. jul – 22h

Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Koprodukcija “Narodno pozorište “-Beograd i
„Šabačko pozorište“-Šabac,  predstava “Prah”

Predstava PrahPredstava “Prah” rađena u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, po drami Đerđa Špira, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, biće izvedena u petak, 29.07. u 22:00h na

Ljetnjoj pozornici Starog grada. U podjeli uloga su Nataša Ninković -Žena i Zoran Cvijanović- Muškarac.

Komad jednog od najznačajnijih savremenih mađarskih dramskih autora, napisan 2005. godine, bavi se tumačenjem odnosa bračnog para, srednjih godina, rastrzanog između materijalne i moralne krize. Gledaoci u ovoj duo drami biće u prilici da zajedno sa glumcima prodju čitavu paletu emocija od sreće i uzbuđenja preko straha, očaja, razočaranja do paranoje.

Đerđ Špiro je jedan od najpoznatijih savremenih madjarskih pisaca. Radnja njegovih romana često je prostorno i vremenski izmještena, ali se snažne paralele sa današnjim vremenom neminovno nameću.

 

subotu, 30. jul – 21h

Dvorac kralja Nikole
Autorsko veče: Andrej Nikolaidis (Ulcinj)
moderator: Dragana Tripković (Podgorica

 

Andrej NikolaidisAndrej Nikolaidis – crnogorski i bosanskohercegovački književnik, novinar i kolumnista

 Autor je dvanaest knjiga pripovjedaka, eseja i romana (najzapaženiji romani: „Mimesis“, „Sin“, „Dolazak“, „Odlaganje“ i „Devet“). Za roman „Parezija“ dobio je Nagradu Evropske unije za književnost i crnogorsku državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“. Djela su mu prevedena na trinaest jezika i uvrštena u evropske antologije i zbornike. Potpisuje brojne tekstove i članke u domaćim i inostranim štampanim i elektronskim medijima i dobitnik je nagrade „Miodrag Vukmanović“ za doprinos profesionalnom novinarstvu. Živi i radi u Ulcinju; ima status istaknutog kulturnog stvaraoca i vanredni je član DANU.

Moderator je Dragana Tripković – crnogorska književnica, novinarka, pozorišna i filmska kritičarka; autorka je nekoliko zbirki poezije, nagrađenih priča i drama koje su izvođene na scenama.

Uvodničar večeri-Mila Čordašević, selektor književnog programa ”Barskog ljetopisa”