Barski ljetopis – Promovisana zbrika putopisnih reportaža „Suncokreti na Trafalgaru“ Slobodana Vukovića

 

 

 

Poznati crnogorski novinar, putopisac i publicista Slobodan Vuković na Barskom ljetopisu

 

Bar, 18. jul 2017. godine

 

Crnogorski autori opet su afirmisani u okviru književnog programa Večernje scene Barskog ljetopisa. Tako je sinoć ispred Dvorca kralja Nikole promovisana zbirka putopisa i reportaža „Suncokreti na Trafalgaru“ našeg poznatog novinara, putopisca i publiciste Slobodana Vukovića. Moderator večeri bio je pisac, književni kritičar i antologičar Bogić Rakočević.

 

 

 „Suncokreti na Trafalgaru“ je zbirka izabranih i novih putopisa, zapisa i reportaža koja je izašla 2015 godine u izdanju podgoričkog Unireksa i četrnaesta je knjiga po redu u kojoj autor opisuje svoje putovanje svijetom.

„To su putopisne reportaže gotovo sa svih kontinenata, a najviše iz Sjedinjenih Američkih Država, zatim Australije, Kine, Rusije, Latinske Amerike i one predstavljaju uglavnom susrete sa našim ljudima koji žive u svijetu, ali i sa domicilnim stanovništvom. Sve su te zemlje jako interesantne, ali ako pitate koja je meni bila najinteresantnija, to je Latinska Amerika i Buenos Aires koji je divan grad. Tamo je sve reportaža, samo treba znati gledati“, kazao je Vuković.

Iza njega je i bogato novinarsko iskustvo. Radio je u Titogradu kao direktor Informativno-dokumentacionog centra, potom kao glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Tanjug i dnevnog lista Pobjeda. Svoje brojne putopisne reportaže objavljivao je u mnogim prestižnim listovima širom ex-Yu prostora, a bio je i specijalni izvještač iz UN i evropskih i svjetskih zemalja. Kako nam je kazao, veoma je optimističan u vezi sa novinarstvom u Crnoj Gori danas.

„U crnogorskom novinarstvu je dobro što ima sve više medija. Postoje, recimo, 4 dnevna lista. To je nekada bilo nezamislivo. Imate niz televizija, niz mladih novinara, što je svakako dobro. Kakvi smo mi takvo je i novinarstvo, a ima puno mladih i talentovanih ljudi, pa vjerujem da crnogorsko novinarstvo može da bilježi samo uspjeh i napredak. Naravno, treba raditi s novinarima, negdje ima manje negdje više slabosti, ali je dobra perspektiva u svakom slučaju“, zaključio je Vuković.

 

 

U toku svoje bogate novinarske karijere razgovarao je s velikim brojem istaknutih umjetničkih ličnosti kao što su: Petar Lubarda, Veljko Petrović, Milo Milunović, Desanka Maksimović, Mihailo Lalić, Branko Ćopić, Risto Stijović, Milan Konjović, Gustav Krklec i dr. Član je Udruženja novinara, kao i Udruženja književnika Crne Gore.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =