Beograd – Izložba “Gradove smo vam podigli”

 

 

U srijedu,  13. juna u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu otvorena je izložba pod nazivom „Gradove smo vam podigli- Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma” u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju i Kontekst kolektiva.

Autori izložbe „Gradove smo vam podigli“ vraćaju se na period socijalizma i njegovih protivrječnosti, a kroz niz istraživanja otvaraju pitanja koja su u kompleksnom međuodnosu: od ekonomije, politike, radničkog organizovanja do slobodnog vremena, medija, kulture i umjetnosti.

Na izložbi je učestvovao i Centar savremene umjetnosti Crne Gore i to sa dva rada: slika »Solentiname« Elbe Himenes iz Nikaragve i tapiserija na svili pod nazivom “Mostovi” iz Koreje. Izabrana djela su dio zbirke nakadašnje Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito”.

Na otvaranju Centar savremene umjetnosti Crne Gore su predstavljali Nađa Baković i Novica Vuković.

Na izložbi su učestvovali i: Bojan Mrđenović (Zagreb), Boris Postnikov (Zagreb), Crvena (Sarajevo), Doplgenger (Beograd), Filip Jovanovski i Ivana Vaseva (Skoplje), grupa Borovo (Zagreb), Irena Pejić (Beograd), Iskra Krstić (Beograd), Kurs (Beograd), Lidija K. Radojević i Ana Podvršič (Grac/Ljubljana), Majlinda Hoxha (Priština), Mario Reljanović (Beograd), Milica Lupšor (Zrenjanin), Kulturni centar Punkt (Nikšić), Radnički video klub (Zrenjanin), Srđan Kovačević (Zagreb), Vigan Nimani (Priština).

Kustosi izložbe su Vida Knežević i Marko Miletić (Kontekst kolektiv).

Izložba je rezultat projekta „Pertej/Beyond/Preko 20 godina“ i biće otvorena do 2. jula.