Beograd – Književno veče na temu „Njegoš i Ljubiša – komparativna izučavanja“

 

 

Kњижевно вече на тему „Његош и Љубиша – компаративна изучавања“ oдржаће се 22. марта 2018. године у Малој сали Коларчевог народног универзитета у Београду, са почетком у 19:30 часова.

            Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак“ у сарадњи са Коларчевим народним универзитетом организује књижевно вече поводом 140. година од смрти Стефана Митрова Љубише. Он је био знаменити Паштровић и Будванин. Књижевно дјело Стефана Митрова Љубише компоновано је на умјетничком приказу људи и догађаја у медитеранском и ширем окружењу, због чега су га називали и „Његош у прози”.

Том приликом, биће одржано представљање два новија издања:

            1) Љубишина „Скочидјевојка“ коју је приредила др Мила Медиговић Стефановић (Просвета, Београд, 2017), која, поред наведене, садржи и друге Љубишине приповјетке.

            2) Његошев „Горски вијенац“, који је Љубиша приредио, пресловио с ћирилице на латиницу и за који је написао предговор као и коментаре, односно тумачења стихова, а 1868. га је у Задру објавила Матица Далматинска. Фототипско издање прошле године су  издали ЈУ Музеји и галерије Будве и Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ са Цетиња (уредници издања мр Луција Ђурашковић и Богић Ракочевић), поводом обиљежавања јубилеја 170 година „Горског вијенца“.

            Посјетиоци ће имати прилику да чују предавања академика Радомира В. Ивановића, др Миле Медиговић Стефановић и др Зорана Живковића. Јавности ће се обратити и представници издавача горепоменутих књига. Испред издавачке куће „Просвета“ обратиће се директор Драган Миленковић, а испред ЈУ Музеја и галерија Будве пословни секретар Милица Станић Радоњић, МА. Одабране одломке ће казивати драмска умјетница Јована Тодоровић.